Huawei plant Ascend 910C: GPU die Nvidia H100 moet evenaren

Het Chinese Huawei wil ondanks Amerikaanse sancties toch een chip lanceren die kan tippen aan de Nvidia H100, die het bedrijf niet meer mag importeren.

Als Huawei geen Nvidia H100-GPU’s mag kopen, dan bouwt het die wel zelf. Chinese telecombedrijven zouden momenteel de Huawei Ascend 910C testen. Dat weet The Wall Street Journal. De Ascend 910C is een zelf ontwikkelde accelerator die de Ascend 910B uit 2022 moet opvolgen.

Waar de Ascend 910B nog het niveau haalde van een Nvidia A100 uit 2020, zou de Ascend 910C plots meestrijden in de hoogste klasse van de GPU-acceleratie. Nvidia heeft een opvolger klaar met Blackwell, maar die chip heeft vertraging opgelopen en zal aanvankelijk sowieso slechts beschikbaar zijn voor een handvol gelukkigen met diepe zakken.

Moeilijke productie

Huawei kampt met meer problemen dan alleen een chipembargo. Ook de productie van de eigen Ascend 910C loopt niet van een leien dakje. De fabrikant heeft geen toegang tot de productielijnen van TSMC en kan geen eigen materiaal van ASML importeren. Ook HBM-geheugen blijft omwille van de embargoregels buiten bereik. Andere Chinese bedrijven slagen er echter steeds beter in om HBM-geheugen zelf te maken.

Voorlopig blijft het een open vraag of Huawei zijn Ascend 910C effectief in voldoende volume aan de vooropgestelde specificaties van een band kan laten rollen. De deadline daarvoor is de herfst. Zelfs als dat niet het geval is, zetten Huawei en China wel weer een grote stap richting autonomie. Huawei werkt met partners aan de modernisering van de eigen chipproductie-capaciteiten. Vroeg of laat zal China zelf geavanceerdere chips kunnen produceren, en dan liggen competitieve designs zoals de Ascend 910C klaar.

Voor- en nadelen

De ontwikkeling van de chip toont de dualiteit van de Amerikaanse handelssancties. Op korte termijn hebben ze een grote impact op de beschikbaarheid van competitieve hardware voor HPC-rekenwerk en AI-training in China. Op de lange termijn zetten ze het land er toe aan alternatieven te ontwikkelen voor de Westerse chips, met als risico dat er binnen enkele jaren een volwassen chipindustrie ontstaat die kan concurreren met Intel, AMD of Nvidia.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home