5G zal de komende jaren nog niet de verhoopte impact hebben op de bedrijfswereld voorspelt PwC. De eerste brede toepassingen zitten pin IoT en de consumentenmarkt.
Een studie van PwC over de toekomst van 5G suggereert dat de impact in operationele bedrijfsomgevingen vooralsnog zal uitblijven. Analisten verwachten pas in 2023 een kantelpunten in de adoptie van de nieuwe technologie en dan in eerste instantie voor consumenten. 5G in fabrieksomgevingen of autonome voertuigen zal volgens PwC de komende vijf jaar nog niet aan de orde zijn.
Gaming, IoT en AI
Volgens de studie zal de penetratiegraad van 5G-technologie de komende jaren sterk toenemen, maar zullen consumenten pas binnen enkele jaren op grote schaal 5G-compatibele toestellen omarmen. Daarmee zal cloud gaming doorbreken, zo voorspelt PwC. De beperkte latency die 5G biedt, moet daarvoor zorgen. De voorspelling lijkt ons een beetje vreemd, aangezien consumenten toch zeker in België geen gigabytes aan games zullen streamen via 5G wanneer dat veel goedkoper kan via het thuisnetwerk. Bovendien biedt Wifi 6 gelijkaardige latency-verbeteringen.
Realistischer is de voorspelling over de opkomst van IoT-toestellen in de breedste zin. Nieuwe hardware die allerlei zaken kan monitoren, kan profiteren van de hoge capaciteit van 5G voor diverse toestellen. PwC verwacht dat dergelijke technologie de komende vijf jaar ook zijn opwachting zal maken in slimme steden. Ook bij ons lopen er al proefprojecten voor bijvoorbeeld de connectiviteit van de politie.
Tot slot zien de analisten AR opkomen met de hulp van 5G. Vooral slimme brillen zullen de komende vijf jaar een impact maken. We missen hier concrete use cases buiten de industriële en zakelijke markt om. Technici die extra informatie krijgen met zo’n bril zullen op verplaatsing bijvoorbeeld wel van 5G kunnen profiteren.
Niet in fabrieken
PwC verwacht omgekeerd niet dat slimme fabrieken de komende vijf jaar zullen doorbreken. Volgens het rapport is 5G niet noodzakelijk de beste technologie om snel meerwaarde te produceren. In ons land gaat de trend schijnbaar toch een andere richting uit. Zeker in de Antwerpse haven zijn proefprojecten met 5G vooral een succes en lijkt het erop dat de technologie wel degelijk haar stempel zal drukken.
Voor autonome wagens en medische ingrepen vanop afstand ziet PwC eveneens geen plaats voor 5G de komende vijf jaar. Beide toepassingen kunnen in theorie erg profiteren van de hoge bandbreedte en lage latency van 5G, maar de analisten stellen vast dat dergelijke toepassingen veel te kritiek zijn om meteen te vertrouwen op relatief jonge technologie. De adoptie in die sectoren zal dus nog evne op zich laten wachten.
Hetzelfde geldt voor drones, waar een extra praktisch probleem speelt: zendmasten richten hun antennes niet omhoog om storing te vermeiden en dat beperkt de connectiviteit voor de onbemande vliegtuigjes.
Tot slot moeten we het onderzoek nog met een korrel zout nemen wat ons land betreft. De politieke impasse rond het 5G-dossier en het uitblijven van de spectrumveiling zorgen er immers voor dat België hoogstwaarschijnlijk zal achterlopen op de rest van de wereld.