Chinese AI-chips van Huawei lijden onder instabiliteit en slechte software

huawei

Chinese bedrijven ondervinden uitdagingen bij de transitie van Nvidia-chips naar equivalenten van Huawei. Onduidelijke software zou tot instabiliteit leiden.

Huawei zwoegt om een alternatief te bieden voor Nvidia. Concreet sleutelt het bedrijf aan Ascend-accelerators, die moeten concurreren met (het iets oudere) portfolio van Nvidia. De accelerators zijn best krachtig op papier, en tonen aan dat Huawei op goede weg is om een echte uitdager te worden voor de dominantie van Nvidia.

Dat is ook nodig: Chinese bedrijven hebben omwille van Amerikaanse embargoregels geen toegang tot geavanceerde Westerse AI-accelerators zoals die van Nvidia. Huawei wil een binnenlands alternatief bieden.

Bugs en crashes

De Financial Times weet nu dat de transitie van Nvidia-chips naar de Ascend-accelerators een stuk minder vlot loopt dan gehoopt. Grote Chinese bedrijven zoals Baidu en Tencent vertrouwen op de chips, maar anonieme interne bronnen verklappen dat die transitie met veel bugs en crashes gepaard gaat.

Volgens de bronnen is het Cuda-alternatief van Huawei complex en onstabiel. De Cuda-softwarelaag maakt Nvidia-chips relatief eenvoudig toegankelijk voor ontwikkelaars, en is een belangrijke factor voor het succes van Nvidia. Huawei voorziet zijn Ascend-chips van een softwarelaag met de naam Cann, maar die is veel moeilijker bruikbaar.

De hardware crasht geregeld, en het zou onduidelijk zijn voor ingenieurs waarom. Kant en klare documentatie ontbreekt, dus al te vaak moeten ingenieurs met expertise manueel door de broncode bladeren op zoek naar de oorzaak van een probleem. Het zou al te gemakkelijk zijn om tegen bugs en crashes aan te lopen bij het gebruik van Ascend en Cann.

Hulp van ingenieurs

Huawei heeft wel heel wat talent op de loonlijst. Het plaatst teams van ingenieurs bij klanten om de transitie van Nvidia naar Huawei Ascend te versnellen. Op dit moment lijkt de kloof tussen de Chinese softwarelaag en die van Nvidia echter heel groot.

Dat vertraagt de adoptie van AI-hardware, wat in feite het opzet is van de Amerikaanse embargoregels. De situatie toont aan dat het complex is om een alternatief te bieden voor Westerse chips. Niet alleen is het ontwerp en het design ervan heel moeilijk zonder Westerse tools zoals de machines van ASML, ook het volwassen ecosysteem rond Nvidia-chips laat zich niet zomaar kopiëren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home