Arm gaat de concurrentie aan met zijn eigen klanten. Het bedrijf zou nog deze zomer een eigen chip lanceren, met Meta als eerste klant.
Arm gaat rechtstreeks concurreren met zijn eigen klanten. Het bedrijf werkt aan een ARM-gebaseerde chip die nog deze zomer onthuld zou worden. Dat weet de Financial Times. Het bedrijf zou Meta al overtuigd hebben om de chip af te nemen. Gezien de expertise van Arm, en de ambities van Meta, betreft de eigen component vermoedelijk een CPU voor servers.
Verrassende wending
De zet is verrassend. Arm verdient de kaas op de boterhammen met de ontwikkeling van ARM-designs voor processors. Klanten nemen licenties op die designs, en bouwen er hun eigen chips mee. Zo maakt MediaTek bijvoorbeeld processors daarin Cortex-kernen, en zijn de Neoverse-designs een populaire basis voor bedrijven die hun eigen serverchips willen ontwikkelen. Denk aan Graviton van AWS, Axion van Google en Cobalt van Microsoft.
Het zakenmodel van Arm is traditioneel op neutraliteit gestoeld. Het bedrijf ontwikkelt de blauwdrukken, en klanten gaan daarmee aan de slag. De chips gebaseerd op de ARM-designs verschillen onderling, aangezien afnemers hun eigen accenten leggen. De klanten van Arm zijn onderling concurrenten, maar Arm zelf was steeds een neutrale partner.
Dat verandert met de introductie van een eigen chip. Plots bouwt Arm de designs zelf uit tot afgewerkte processor, waardoor de neutraliteit ten opzichte van klanten verdwijnt.
Op zoek naar winst
Arm zelf is niet gelukkig met de evolutie van de ARM-architectuur. Het bedrijf kapitaliseert onvoldoende op de groeiende populariteit ervan. ARM in de laptop wordt bijvoorbeeld gedreven door Qualcomm, dat wel een licentie op de architectuur heeft, maar geen rechtstreekse designs overneemt. Arm zette pas nog een punt achter een rechtszaak rond die situatie.
Met de bouw van een eigen chip hoopt Arm om een groter deel van de koek te krijgen. Arm is eigendom van het Japanse Softbank, dat al verschillende pogingen deed om meer munt te slaan uit het van oorsprong Britse bedrijf. Een overname van Arm door Nvidia mislukte grandioos in 2022 en rond het IPO werd het sinds eind 2023 stil.
Eigen chips lijken een nieuwe strategie om tot meer omzet te komen. Softbank zou daarom graag Ampere overnemen, dat al ervaring heeft met ARM-gebaseerde serverchips. De toekomst voor Arm krijgt zo steeds duidelijker vorm, met minder ruimte voor neutraliteit. Hoe klanten zullen reageren, is onduidelijk. Betalen voor ARM-designs van een neutrale partner is immers één zaak, maar betalen voor diezelfde designs wanneer het geld rechtstreeks in concurrerende producten wordt gepompt, een andere.