De Amerikaanse overheid heeft 260 verzoeken ontvangen van Amerikaanse bedrijven om componenten te verkopen aan het Chinese Huawei. Volgens de Amerikaanse minister van Economische Zaken, Wilbur Ross, zijn de licenties binnenkort beschikbaar.
Volgens planning wordt er nog deze maand een deal ondertekend tussen de VS en Huawei. Ross is naar eigen zeggen verrast door de hoeveelheid aanvragen voor een vergunning. Het gaat om in totaal 260 verzoeken.
“Dat zijn veel aanvragen. Het is eerlijk gezegd meer dan we hadden gedacht. Vergeet niet dat in het geval van een Entity List er sprake is van een presumption of denial. Dus het is raadzaam voor deze bedrijven om uit te gaan van afwijzing om teleurstelling te voorkomen, ook al zullen we waarschijnlijk een groot aantal vergunningaanvragen goedkeuren”, aldus de minister in een interview met Bloomberg.
Ruim 100 entitieten op zwarte lijst
De Amerikaanse overheid heeft meer dan honderd entiteiten toegevoegd aan de zwarte handelslijst van de VS, aldus ZDNet. Hierdoor is het onmogelijk voor deze bedrijven om Amerikaanse software en componenten te kopen. Afgelopen mei werd Huawei aan de zwarte lijst toegevoegd en afgelopen maand nog eens 28 andere Chinese entiteiten.
Zo ook Hikvision en Dahua Technology, twee van ’s werelds grootste fabrikanten van bewakingstechnologie. De overheid overwoog afgelopen mei ook al om Hikvision aan haar Entity List toe te voegen, maar nam daarvoor pas afgelopen maand officieel het besluit.
Tijdelijke licenties
Wel heeft de overheid enkele tijdelijke licenties verleend aan Amerikaanse bedrijven om met Huawei te handelen, maar die verlopen eind van deze maand. Deze licenties zijn bedoeld om bestaande en momenteel volledig operationele netwerken en apparatuur te onderhouden en ondersteunen, inclusief software-updates en patches.
Ross heeft vooralsnog geen verdere informatie verstrekt over de aanstaande tariefverhogingen van december. Hij noemt dergelijke beslissing “een stapel papier” als China geen wetswijzigingen aanbrengt of een handhavingsmechanisme voor handen heeft.
Concurrentiepositie
Het verbod om handel te voeren met Huawei en de tarieven die op Chinese goederen worden toegepast, beïnvloedt volgens Amerikaanse bedrijven hun vermogen om met buitenlandse bedrijven te concurreren.
President Trump gaf eind augustus toe dat Tim Cook, CEO van Apple, een goed punt maakte door te zeggen dat Amerikaanse tarieven smartphonerivaal Samsung zouden helpen. Ook Brad Smith, topadvocaat en president van Microsoft, stelt dat de exportbeperkingen de ontwikkelingen in AI en kwantumcomputers van het bedrijf zouden kunnen schaden.
Chinese producten die in december door de handelstarieven getroffen zullen worden, zijn onder meer mobiele telefoons, laptops, videogameconsoles, computerschermen, bepaald speelgoed, schoeisel en kleding.