AMD onthult officieel de vijfde generatie van zijn Eypc-chips voor datacenterservers, ontwikkeld met Zen 5. Met tot maximaal 192 kernen zet AMD een nieuw kernenrecord.
Tijdens zijn Advancing AI-conferentie in San Francisco heeft AMD naar de verwachtingen een nieuwe generatie Epyc-serverprocessoren voorgesteld. CEO Lisa Su krijgt de eer om de eerste Epyc Turin-chip aan de wereld te tonen Met de nieuwe chips wil AMD zijn voetafdruk in het datacenter vergroten. AMD wint snel terrein op Intel binnen de servermarkt en wil dat momentum verzilveren.
Naar goede gewoonte zijn de chips vernoemd naar een Italiaanse stad. Na Napels, Rome, Milaan, Genua, Bergamo en Siena houdt AMD’s eigen Giro d’Italia nu halte in Turijn. De weg naar Epyc Turin werd eerder dit jaar al geplaveid met de aankondiging van Zen 5 en Zen 5c, de onderliggende architectuur van de chips.
Kernen tellen
“Epyc Turin is een beest”, zegt Dan McNamara, hoofd van de servertak binnen AMD, zonder verpinken over de nieuwste generatie. De serverchips zijn in vele smaken verkrijgbaar. De meeste chipmodellen zijn op Zen 5 ontwikkeld (4 nm), met enkele high-end modellen die op het efficiëntere Zen 5c (3 nm) zijn gebouwd.
lees ook
AMD Zen 5: meer snelheid en efficiëntie voor laptop, desktop en server
Het paradepaardje van de Epyc Turin-generatie is de 9965, die maar liefst 192 Zen 5c-kernen en 150 miljard transistoren bundelt. Tel daarbij nog 500 W TDP en 384 MB L3 cache bij en je bekomt het beest dat McNamara omschrijft. Voor deze chip betaal je dan ook meer dan 14.000 dollar per unit.
Wie minder kernen nodig heeft, kan kiezen uit een ruim aanbod vanaf 8 kernen, verkrijgbaar vanaf 527 dollar. Ook de op papier minder krachtige chips hebben trucjes achter de hand. De 9575F bijvoorbeeld telt 64 kernen, maar kan een boost tot 5 GHz krijgen. Deze chip levert tot 28 procent prestatiewinsten voor AI-workloads in combinatie met een GPU.
Zeven tegen één
Bij de aankondiging van nieuwe chips wordt er natuurlijk ook gezwaaid met benchmarks. Epyc Turin levert tot zeventien procent hogere instructies per cyclus voor cloudworkloads en tot 37 procent hogere IPC voor AI in vergelijking met de Zen 4 generatie. AMD behoudt de SP5-socket om de overstap van Zen 4 naar Zen 5 te vereenvoudigen.
Vergeleken met Intel claimt AMD tot vier keer snellere verwerking van businessapplicaties, 3,9 keer voor HPC-workloads, 3,7 keer voor AI en 1,6 keer voor virtualisatie. Ravi Kuppuswamy, SVP Server Product en Engineering, durft zelfs stellen dat één AMD Epyc 9965-server tot zeven legacy Intel Xeon Platinum-servers kan vervangen.
Bij die benchmarks hoort een kleine kanttekening, want ze zijn nog gebaseerd op een vergelijking met de Xeon 5-generatie van Intel, ook gekend als Emerald Rapids. Eind september lanceerde Intel de Xeon 6-chips, ofwel Granite Rappids, maar tot een uitgebreide vergelijking is het nog niet gekomen. Tijdens de conferentie is geen greintje twijfel te horen dat Epyc Turin zich zal kunnen meten met Intel Xeon 6. AMD wint in ieder geval wel de strijd om de meeste kernen: Intel Xeon 6 gaat tot maximaal 128 kernen.
AMD Epyc Turin voegt tenslotte nog met Trusted I/O nog een extra laag beveiliging toe op de chip. Met deze capaciteit kunnen “gegevens beschermd worden in eender welke richting dat ze zich verplaatsen, ook voorbij de CPU”, zegt Kuppuswamy.