Zo vermijd je dataverlies bij het wissen van Windows Server

windows server

Virtuele schijven met dezelfde ID kunnen de Windows Server Manager in de war sturen, waardoor de tool de verkeerde schijf wist. Zo kan je dat probleem voorkomen.

Microsoft erkent de bug in de Windows Server Manager op zijn supportpagina. Met Server Manager kunnen IT-administrators Windows-gebaseerde servers vanop afstand beheren, zonder een RDP-login nodig te hebben. Maar bij het wissen van virtuele schijven met Community Virtual Driver durft de tool wel eens de mist in te gaan.

Het probleem doet zich voor wanneer meerdere schijven dezelfde UniqueId hebben. Commuity Virtual Driver toont dan een foutmelding dat er meerdere disks met eenzelfde ID gevonden. Voer je de reset alsnog uit, dan zal Server Manager lukraak de eerste disk wissen die het tegenkomt.

De kans is echter bestaande dat dit een verkeerde disk is, wat resulteert in onherroepelijk verlies van data die op de schijf bewaard stond. Dit kan zich voordoen op alle servers die Windows Server 2019, 2022 en Windows 11 22H2 draaien.

Zo vermijd je dataverlies

Gelukkig bestaat er een manier om deze vorm van ongelukkig gegevensverlies te voorkomen. Microsoft raadt aan om het resetten van schijven handmatig te doen met PowerShell. Eerst typ je het commando Get-PhysicalDisk | Select-Object -Property FriendlyName, DeviceID, UniqueId om de unieke gegevens van de schijf te achterhalen.

Het UniqueID kan je dan vervolgens invullen in het commando Clear-Disk [-Number] <uint32[]> bij ‘Number’. Dat verzekert dat je ook effectief de schijf leegmaakt die je wilde leegmaken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home