WhatsApp beschikt binnenkort over Meta AI

WhatsApp kan binnenkort beschikken over de toepassingen van Meta AI. Dat kondigde het bedrijf aan tijdens zijn eigen Meta Connect 2023.

Als het van moederbedrijf Meta afhangt, beschikt WhatsApp binnenkort over de vele toepassingen van Meta AI, de nieuwe assistent met kunstmatige intelligentie van de Amerikaanse tech-gigant.

Digitaal stickeralbum

Voor creatieve geesten zijn er de AI stickers. Met de technologie van opensource model Llama 2 en beeldgenerator Emu kan je tekstprompts omzetten in unieke stickers. Deze functie wordt binnenkort uitgerold naar geselecteerde Engelstalige gebruikers. Niet alleen op WhatsApp, maar ook Instagram, Messenger en Facebook Stories krijgen deze optie.

Babbelbot

De effectieve assistent Meta AI gaat nog een stapje verder. Dit is een bot waarmee je kan converseren zoals met een andere persoon. Hiervoor combineert Meta AI (opnieuw) de technologie van Llama 2, met nieuwe LLM’s. De real-time informatie in de chats komt via een partnerschap met Bing van Microsoft. Meta AI beschikt ook over een tool om beelden te genereren, momenteel wel beperkt tot de Verenigde Staten.

Net als de stickers is ook Meta AI niet beperkt tot WhatsApp. De virtuele assistent komt ook naar Messenger en Instagram en in een later stadium ook naar de smartbril die Meta samen met Ray-Ban uitbracht en naar de Quest 3, Meta’s VR-headset. Voorlopig zit Meta AI nog in de bètafase.

Bekende gezichten

Dan is er nog een erg aparte toepassing die Meta uitrolt: AI-persoonlijkheden die worden gespeeld door een aantal bekende personen en waarmee je interactie kan aangaan. In totaal zijn er nu 28 van die figuren waarmee je kan converseren, elk met een eigen achtergrond en specifieke karaktertrekken, interesses en meningen. Alle personages krijgen bovendien een profiel op Facebook en op Instagram. Hun kennis is nog redelijk beperkt, vooral informatie van voor 2023. Meta wil dit echter de komende maanden al verbeteren.

Opvallende namen die een personage spelen zijn:

  • NBA-speler Chris Paul als professioneel golfer Perry
  • Rapper Snoop Dogg als Dungeon Master, voor de fantasy- en bordspelliefhebbers
  • NFL-legende Tom Brady als Bru, een wandelende sportencyclopedie
  • Tenniskampioene Naomi Osaka als anime-fan Tamika
  • Paris Hilton als Amber, een detective
  • Kendall Jenner als ideale vriendin Billie
  • Voormalig NBA-topper Dwayne Wade als Victor, een triatleet

In de nabije toekomst moeten daar nog beroemdheden bijkomen. Een naam die bijvoorbeeld wordt genoemd is overlevingsexpert Bear Grylls.

Naast WhatsApp, kan je deze modellen ook contacteren via Messenger en Instagram. Voorlopig bevindt ook dit zich nog in de bètafase, wederom beperkt tot de VS.

In de studio

Er is ook nog AI studio, het platform dat de creatie van Meta’s verschillende AI’s ondersteunt. De bedoeling is om dit de komende weken ook beschikbaar te maken voor derden, om met Meta-API’s  te bouwen aan AI’s voor zijn berichten-apps. Eerst is Messenger aan de beurt, daarna volgt WhatsApp.

Bedrijven zullen hun eigen AI kunnen creëren om zich te profileren of om hun klantendienst te verbeteren. Het kan ook helpen in de communicatie met klanten. WhatsApp werkt sowieso al aan zijn zakelijke kant, los van nieuwe AI-toepassingen.

lees ook

WhatsApp werkt aan versie voor de iPad

Ben je intussen al beginnen likkebaarden bij al dit digitale lekkers, bedenk dan wel dat de kans bestaat dat de Europese markt nog even gaat moeten wachten tot dit ook hier allemaal beschikbaar is. Met de Digital Markets Act heeft de EU de regels aanzienlijk verstrengt voor een aantal tech-bedrijven, zeker voor de poortwachters, waarvan Meta eentje is. Daar heeft WhatsApp intussen ervaring mee. Het is dus aannemelijk dat Mark Zuckerberg en zijn team aan nog wat details moeten sleutelen voor ze Meta AI ook mogen loslaten op het Europese publiek.

Het is de DMA die er bijvoorbeeld voor zorgt dat de AI-assistent Copilot van Microsoft (ook een poortwachter) nog geen onderdeel was van de grote Windows 11 23h2-update, eerder deze week. Er is echter wel een eenvoudige manier om Copilot voor Windows toch al uit te proberen, via een sneltoetscombinatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home