Vlaams Parlement plaatst externe back-up in datacenter van LCL

Vlaams Parlement
Vlaams Parlement - Vlaams Parlement

Om veiligheidsredenen maakt het Vlaams Parlement voortaan een extra back-up van de parlementaire gegevens in het onafhankelijke datacenter van provider LCL in Diegem. Het Parlement beschikt al over over twee eigen, volledig gesynchroniseerde datacenters, maar wil zich beter wapenen tegen rampscenario’s.

“Het derde datacenter moest ver genoeg van onze bestaande datacenters liggen. Je weet maar nooit of er in Brussel een calamiteit gebeurt, die beide datacenters, of de verbinding ertussen, lamlegt. We hadden nood aan een fysiek gescheiden, beveiligde en verzekerde qua redundantie en stroomonderbreking serverruimte, zodat we bij een ramp op één locatie nog een reservekopie hebben”, zegt Kurt De Vriendt, directeur van de directie Facilitaire dienstverlening, Infrastructuur en Informatica van het Vlaams Parlement.

Vlaams Glas-netwerk

Het Vlaams Parlement beschikt door deze stap naar eigen zeggen nu over de kortste verbinding met een Tier 3-datacenter dat toegang heeft tot het Vlaams Glas-netwerk. Het glasvezelnetwerk van de Vlaamse Overheid zorgt voor ultrasnelle datacommunicatie. Iets dat volgens De Vriendt ook noodzakelijk is, gezien de parlementaire gegevens voortdurend gekopieerd worden naar de back-up. Dat vraagt om een goede dataconnectiviteit met voldoende bandbreedte. “LCL in Diegem beschikt over het Vlaamse glasvezelnetwerk, dat via twee gescheiden wegen het datacenter binnenkomt. Deze oplossing bleek voor ons bovendien de meest voordelige”, aldus De Vriendt.

VRT en de federale overheid

Naast het Vlaams Parlement brengen ook andere overheidsinstellingen hun data onder bij LCL, zoals de VRT en de federale overheid. Via korte verbindingen kan er snel van de ene naar de andere omgeving worden gekoppeld. Michiel Hoffmann, business developer voor overheid bij LCL, ziet dan ook toekomstmogelijkheden in een onderlinge samenwerking tussen de overheidsinstellingen. Iets waarin de onafhankelijke datacenters van LCL in Diegem, Antwerpen en Aalst ondersteuning zouden kunnen bieden.

De aan LCL gegunde opdracht liep via het VITO-raamcontract van Securitas. Meerdere Vlaamse instellingen maken daar inmiddels gebruik van. Dit voorkomt administratieve handelingen, zoals het uitschrijven van een nieuwe aanbesteding of offerte-aanvragen. De mogelijkheid voor het Vlaams Parlement om langs deze weg een bredere waaier aan ICT-diensten af te nemen, speelde volgens De Vriendt mee in de keuze voor LCL.

Gerelateerd: Vlaamse overheid experimenteert met blockchain voor natuur- en bosbeheer.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home