Ierse privacytoezichthouder vraagt uitstel voor akkoord datatransfers  

User data

De Ierse Data Protection Commision ziet zichzelf genoodzaakt uitstel te vragen voor het akkoord over datatransfers tussen de EU en de VS. Zolang er geen akkoord is kan Meta gegevens van Europese gebruikers naar de VS blijven sturen.

De Ierse Data Protection Commision (DPC) zit in een lastig parket. De autoriteit waakt over de naleving van de GDPR en is opgezadeld met de taak een nieuw kader te voorzien voor datatransfers tussen de VS en de EU.

Dat akkoord wil er alleen niet komen. Voor 2020 bestond er een wettelijk kader om datatransfers mogelijk te maken, het Privacy Shield. In het Hof van Justitie van de EU vernietigde Schrems II het wettelijk kader.

Sindsdien ontbreekt een akkoord. Er wordt wel onderhandeld, maar de onderhandelingen lopen allesbehalve vlot. Nu dreigt het akkoord opnieuw te worden uitgesteld, maar daardoor kan Meta gegevens over Europese inwoners onder standaardclausules blijven doorsturen naar de VS.

Waarom uitstel?

Het DPC meldt in een verklaring aan Politico dat uitstel nu nodig is om het voorstel voor akkoord te herwerken. Dat beslist de autoriteit na verschillende klachten te hebben ontvangen van andere Europese privacytoezichthouders.

De Ierse autoriteit wilde graag komaf maken met de standaardclausules waarmee Meta werkt. Het bedrijf reageerde daar al op door te dreigen met het vertrek uit Europa als de regels zouden verstrengen en datatransfers niet langer mogelijk zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home