Stop een hele database in één cel met nieuwe Excel-datatypes

Hello world

Excel datatypes

Microsoft introduceert nieuwe datatypes voor Excel. Daarmee Kan je erg veel gestructureerde informatie rond een bepaald onderwerp in één cel bewaren. Bovendien kan je dergelijke cellen dynamisch linken met externe bronnen zodat de info up to date blijft.

Microsoft Excel wordt een stuk krachtiger. Microsoft introduceert nieuwe aanpasbare datatypes voor het spreadsheetprogramma en hoewel dat misschien vaag klinkt, opent het de deur naar tal van nieuwe mogelijkheden. Tot nu was Excel redelijk beperkt in de datatypes die je in een cel kon stoppen. Denk aan natuurlijke getallen, valuta, tekst of datum- en tijdnotaties. Een cel bevatte letters en/of cijfers met een verschillende structuur of betekenis, maar niet meer dan dat.

Hele database in één cel

De aanpasbare datatypes maken Excel plots een stuk krachtiger. Microsoft -laat je in essentie toe om een schat aan informatie in een enkele cel te stoppen en er vervolgens bewerkingen mee uit te voeren. Beeld je bijvoorbeeld in dat je een database hebt van alle Belgische dorpen en steden waarin je bijhoudt hoeveel inwoners ze tellen, wat de demografische verhoudingen zijn, welke partij er aan de macht is en om het actueel te houden, het aantal Covid-besmettingen. Met de nieuwe datatypes kan je die informatie condenseren in een zelf gemaakt datatype (Gemeentes). Dat neemt bijvoorbeeld de vorm aan van de naam van de gemeente in kwestie (Antwerpen of Brussel).

Type je nu ‘Antwerpen’ in Excel als datatype ‘Gemeente’, dan bevat die cel achter de schermen alle relevante informatie uit de database. Vervolgens kan je eenvoudig berekeningen uitvoeren in de spreadsheet met onderdelen van de data die in de cel zit. Alle gestructureerde data gerelateerd aan ‘Antwerpen’ uit de database zit met andere woorden in de enkele cel gepropt.

Wolfram Alpha en PowerBI

De mogelijkheid komt op verschillende manieren naar Excel. Alle gebruikers krijgen in eerste instantie toegang tot meer dan honderd nieuwe datatypes afkomstig van Wolfram Alpha. Dat is een soort zoekmachine voor wetenschappelijk nauwkeurige gegevens. Je vindt er bijvoorbeeld aandelen, informatie over voeding, historische gegevens of opnieuw demografische data.

lees ook

Office 365 heet voortaan Microsoft 365

Voor bedrijven gaat Microsoft een stap verder. Wie een professioneel Microsoft 365-abonnement heeft, gecombineerd met een Power BI Pro-plan, kan data vanuit PowerBI rechtstreeks naar Excel linken via nieuwe datatypes op maat. Bovendien kan je de gegevens in de cel snel updaten wanneer de data in de bron verandert. Zo kan je via Excel eenvoudige spreadsheets met overzichtelijke berekeningen en grafieken maken, gebaseerd op een massa aan gestructureerde data die plots werkbaar zijn omdat ze in een nieuw datatype in één cel zitten verstopt.

Microsoft rolt de functionaliteit momenteel uit naar Insiders, waar ze wordt getest. Op termijn komen de mogelijkheden naar alle gebruikers met het juiste Office-abonnement.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home