Snowflake volgt aankondigingen van vorig jaar op met feest van algemene beschikbaarheid

Vorig jaar vond Snowflake zichzelf heruit als AI-specialist, met tal van innovaties. Op de Snowflake Summit dit jaar viert het bedrijf de algemene beschikbaarheid van die nieuwigheden, en komt de AI-trein echt op kruissnelheid.

“Onze innovaties vandaag zijn te talrijk om ze allemaal te overlopen”, zegt Christian Kleinerman (foto), EVP voor product bij Snowflake, aan het einde van de keynote. Snowflake lanceert inderdaad een barrage aan updates en verbeteringen voor al zijn producten.

Zelfs wie geen zin heeft om iets nieuws te omarmen, kan daar zijn voordeel uit halen. Het bedrijf gaat er immers prat op bestaande innovaties steeds te optimaliseren en de gemiddelde workload bij klanten zou vandaag twaalf procent efficiënter draaien dan een jaar geleden. In een cloudmodel waar klanten betalen gebaseerd op consumptie, kan dat tellen.

Alles algemeen beschikbaar

Verschillende aankondigingen hebben betrekking op nieuwigheden, zoals Cortex Search en Cortex Analyst, maar dit jaar kan Snowflake ook de algemene beschikbaarheid vieren van veel eerdere aankondigingen.

“Het is met groot enthousiasme dat ik aankondig dat de Snowflake Container Services vandaag algemeen beschikbaar zijn”, aldus een enthousiaste Kleinerman. Vorig jaar ontpopte Snowflake zich tot containerspecialist met een preview van zijn splinternieuwe containerplatform en vandaag kunnen alle klanten daarmee aan de slag.

lees ook

Snowflake upgradet AI-aanbod met extra Nvidia-functionaliteit

Verschillende andere innovaties, waaronder de samenwerking met Nvidia, hebben betrekking op de Snowflake Container Services. Snowflake wil apps allerhande naar de data brengen, en de algemene beschikbaarheid van container-functionaliteit is daarvoor een belangrijke troef.

Iceberg en Polaris

De Apache Iceberg-tables zijn al sinds de Summit in 2022 een belangrijk onderwerp voor Snowflake. Het open table-model moet de datacloud-specialist aantrekkelijk maken voor wie allergisch is voor vendorspecifieke formaten, en meer van openheid houdt.

Dit jaar kondigt Kleinerman de algemene beschikbaarheid van Iceberg Tables aan. “Algemene beschikbaarheid is een belangrijke mijlpaal”, aldus Ron Ortloff, Head of Data Lake en Iceberg bij Snowflake. “Voor alle data die al in Snowflake zit, is er wel honderd of tweehonderd keer meer data die in het platform kan terechtkomen dankzij de algemene beschikbaarheid van de Icerberg Tables.”

Dat is net op tijd voor de volgende aankondiging: de Polaris Catalog die zich over de Iceberg-tables zal ontfermen. Snowflake bouwt duidelijk verder aan de open weg die het in 2022 is ingeslagen.

MeerAI

Natuurlijk speelt ook AI een belangrijke rol. Vorig jaar stelde Snowflake Document AI voor, vandaag is die oplossing algemeen beschikbaar. “Document AI draait op ons eigen Arctic Tilt-model”, vertelt Kleinerman. “Dat is een relatief klein model met minder dan één miljard parameters, dat toch topresultaten aflevert.”

lees ook

AI-data-analist en met SQL-diploma en PDF-chatbot: Snowflake Cortex Analyst en Search

Voor SQL-bozo’s kondigde Snowflake een eigen Copilot aan, en ook die is voortaan algemeen beschikbaar. En dan is er nog de command line interface (CLI): binnenkort algemeen beschikbaar, net als de Python API.

Kijk je na vorig jaar meer uit naar Universal Search, waarmee je in natuurlijk taal doorheen alles in je hele Snowflake-omgeving kan zoeken? Dan zal je blij zijn met de onmiddellijke algemene beschikbaarheid daarvan.

Lange lijst

De lijst gaat verder, maar bovenstaande innovaties zijn de belangrijkste en krijgen meteen het meeste tijd in de schijnwerpers. Ze illustreren een belangrijke stap voorwaarts voor Snowflake, dat vernieuwingen kan afvinken en zich kan focussen op een nieuwe lading verbeteringen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home