Benelux loopt achter bij integratie van generatieve AI

ai teammaat asana

Hoewel 87 procent van de Benelux-organisaties van plan is te investeren in Generatieve AI (GenAI), heeft slechts 6 procent dit volledig geïntegreerd in hun processen. Dit plaatst de regio ver achter andere wereldleiders zoals de VS en China.

Uit een marktonderzoek van SAS, uitgevoerd door Coleman Parkes Research, blijkt dat de adoptie van Generatieve AI (GenAI) in de Benelux-regio achterblijft. Terwijl 87 procent van de organisaties aangeeft binnen het komende jaar te willen investeren in GenAI, heeft slechts 6 procent van de bedrijven deze technologie volledig geïntegreerd in hun reguliere processen. Dit staat in schril contrast met de Verenigde Staten, waar 24 procent van de bedrijven volledige GenAI-integratie heeft bereikt, gevolgd door China met 19 procent en het Verenigd Koninkrijk met 11 procent.

Het onderzoek, dat wereldwijd 1.600 besluitvormers ondervroeg, toont aan dat slechts 18 procent van de respondenten in de Benelux dagelijks gebruik maakt van GenAI. Daarentegen bevindt een derde (34%) van de Benelux-organisaties zich nog in de test- of experimenteerfase van GenAI, en geeft 40 procent van de respondenten aan binnen één tot twee jaar te willen beginnen met het gebruik van deze technologie.

Voordelen en uitdagingen van GenAI

Organisaties in de Benelux die GenAI inzetten of ermee experimenteren, rapporteren verschillende voordelen. 100 procent van deze organisaties merkt verbeteringen in klanttevredenheid en -retentie. Andere gemelde voordelen zijn verbeteringen in risicomanagement en compliance (88%), verhoogde efficiëntie bij het verwerken van grote datasets (82%), en tijdsbesparing met lagere operationele kosten (71%).

lees ook

Generatieve AI in de publieke sector: het kan (voorzichtig)

Ondanks deze voordelen zijn er ook aanzienlijke obstakels. Het effectief gebruik van zowel publieke als bedrijfseigen datasets wordt door 62 procent van de organisaties als grootste uitdaging gezien, gevolgd door de ontwikkeling van GenAI van concept naar praktijk (56%) en de integratie met bestaande systemen en processen (56%). Daarnaast beschouwt 84 procent van de ondervraagden dataprivacy als een belangrijke uitdaging, nauw gevolgd door databeveiliging (82%).

Governance en compliance

Een belangrijk aspect van GenAI-implementatie is governance en compliance. Slechts 52 procent van de Benelux-organisaties heeft een beleid dat voorschrijft hoe medewerkers GenAI mogen gebruiken. Dit is lager dan in andere regio’s zoals de APAC-regio (71%), Noord-Amerika (63%) en Noord-Europa (58%). Slechts 44 procent van de bedrijven in de Benelux is voorbereid op huidige en toekomstige regelgeving omtrent GenAI, en slechts 9 procent heeft een uitgebreid governance framework klaarliggen.

Technologische beperkingen (31%), het gebrek aan duidelijke richtlijnen (22%) en een tekort aan transparantie en aansprakelijkheid (18%) worden genoemd als belangrijke belemmeringen voor een effectieve GenAI-governance. Ondanks de achterstand in implementatie hebben 92 procent van de Benelux-respondenten die van plan zijn te investeren in GenAI, hiervoor ook budget gereserveerd.

Conclusie

SAS concludeert dat de Benelux een inhaalslag moet maken om op gelijke voet te komen met grootmachten zoals de VS en China op het gebied van GenAI. De regio erkent de voordelen van deze technologie en is van plan hier binnen één tot twee jaar in te investeren. Het is essentieel dat de Benelux een vooruitstrevende strategie ontwikkelt en investeert in technologie die integratie, governance en uitlegbaarheid van GenAI mogelijk maakt om wereldwijd competitief te blijven.

lees ook

Zonder trust geen AI: 4 factoren die het vertrouwen in AI-modellen vergroten

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home