Samsung ontwerpt nieuwe smartphonechips met hulp van AI

microchip processor wafer

Samsung gebruikt AI om zijn nieuwe Exynos-processors te ontwikkelen. AI kan chipdesign drastisch versnellen door sommige complexe en tijdrovende taken over te nemen.

Samsung zet AI in om zijn nieuwe Exynons-chips te ontwikkelen. De hardwarereus vertrouwt daarvoor op software van Synopsys, dat chipdesignsoftware bouwt. De tools van Synopsys worden door veel organisaties ingezet om microchips te ontwerpen.

De tool in kwestie heet DSO.ai. Daarmee concurreert Synopsys met de Cerebrus Intelligent Chip Explorer van Cadence, die ook AI-functionaliteit introduceert voor chipdesigners. Ook Google zette al kunstmatige intelligentie in bij de ontwikkeling van zijn eigen Tensor-accelerators.

AI kan verschillende facetten van chipdesign erg versnellen. Voorlopig ligt de focus op de efficiënte ordening van componenten op een chip. Ingenieurs bedenken individuele chip-onderdelen die aan bepaalde capaciteiten moeten voldoen, maar moeten die daarna zo efficiënt mogelijk aan elkaar koppelen tot een geheel. De plaatsing op de chip heeft een impact op de prestaties en efficiëntie.

reinforcement learning

Via reinforcement learning trainde Synopsys een AI-algoritme om de plaatsing voor zijn rekening te nemen. De techniek is ideaal voor dit type van optimalisatiewerk. Met reinforcement learning probeert een algoritme zelf verschillende scenario’s uit en beoordeelt het die vervolgens aan de hand van vooraf gekozen parameters op succes. Scenario’s die dicht bij het doel liggen worden aangemoedigd, anderen net niet. Zo ontdekt het algoritme op termijn zelf wat efficiënte technieken zijn en wat net niet werkt, en kan het die kennis inzetten voor praktische toepassingen.

Samsung is één van de eerste chipdesigners die AI gebruikt om populaire commerciële chips te ontwikkelen, maar het zal zeker niet de laatste zijn. Met de hulp van AI wordt de doorlooptijd voor het design van een nieuwe functionele microchip immers significant ingekort.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home