Leuvens bedrijf ontwikkelt ‘Regeringsrobot’ voor Vlaamse verkiezingen

vlaamser parlement

Nog geen idee op wie je gaat stemmen bij de aanstaande verkiezingen? Vraag stemadvies aan de Regeringsrobot, een chatbot ontwikkeld door het Leuvense bedrijf Data Minded om overheidsdocumenten in enkele seconden beschikbaar te maken.

Op 9 juni trekken we weer naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Om die keuze weloverwogen te maken, wil je misschien nagaan in welke mate de huidige ministers hun verkiezingsbeloften zijn nagekomen. Die informatie zelf vinden betekent tienduizenden overheidsdocumenten doorploegen. Het Leuvense Data Minded lanceert de gratis chatbot ‘Regeringsrobot’ om Vlamingen op een neutrale manier te helpen voorbereiden op de nakende verkiezingen.

De chatbot kan in slechts enkele seconden alle overheidsdocumenten vanaf 2019 doorspeuren op zoek naar antwoorden over het beleid van de huidige Vlaamse regering. Je kan per beleidsgebied een overzicht bekijken van maatregelen die zijn genomen, of gerichte vragen stellen via de chatinterface.

De Regeringsrobot is ontworpen om zich zo neutraal mogelijk te blijven: de chatbot zal geen stelling innemen of bepaalde beleidsbeslissingen nu wel of niet positief waren. Vraag je de chatbot naar zijn mening, dan krijg je het politieke antwoord Als assistent heb ik geen persoonlijke opinie”.

Kloof tussen politiek en burgers verkleinen

Achter de ontwikkeling van Regeringsrobot zal een dubbele drijfveer. Data Minded wil aan de ene kant Vlamingen een neutraal antwoord bieden op slogans op sociale media en zo de kloof tussen burgers en overheidsbeslissingen verkleinen. Aan de andere kant laat de chatbot zien dat AI ten dienste kan staan van de verdere ontwikkeling van onze maatschappij, eerder dan dat AI jobs overneemt of negatieve zaken zoals bijvoorbeeld plagiaat in de hand werkt.

lees ook

Zijn kmo’s klaar voor de AI Act?

Kris Peeters, CEO van Data Minded (niet te verwarren met de gelijknamige ex-CD&V politicus), legt de logica achter de toepassing uit: “De chatbot opent via Retrieval Augmented Generation de deur naar een diepgaande en transparante analyse van wat de regering echt heeft uitgevoerd. Alle overheidsbeslissingen worden eerst opgeslagen in een vector database. Als een gebruiker dan aan de Regeringsrobot een vraag stelt over een onderwerp, zoekt die de overheidsbeslissingen op die het meest verwant zijn met dat onderwerp, en vat hij de beslissingen kort samen met behulp van een LLM. De robot voegt ook een bronverwijzing naar de originele documenten toe, zodat gebruikers de antwoorden zelf kunnen verifiëren.”

Regeringsrobot is gratis en online beschikbaar. Data Minded stelt de code ook ter beschikking via GitHub.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home