Palantir heeft lagere omzet dan verwacht en draait stevig verlies

palantir

De cijfers van Palantir Technologies zijn gelekt en zien er niet goed uit. Het big-data bedrijf draaide in 2019 een verlies van 579 miljoen dollar, tegen een omzet van 742 miljoen dollar. De cijfers werden gelekt nadat Palantir zijn verzoek tot beursgang indiende. 

Een aantal weken geleden maakte Palantir zijn beursgang bekend. Het tot dan toe vrij onbekende bedrijf wist zich zo van het ene op het andere moment in de schijnwerpers te zetten. Palantir diende voor zijn beursgang een aanvraag in bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC en koos ervoor om dat op een vertrouwelijke manier te doen. De documenten zijn nu alsnog gelekt voordat het bedrijf zijn intrede doet op de beurs.

Palantir werd in 2003 opgericht door Peter Thiel. Het bedrijf verkoopt een platform voor databeheer en analyse, genaamd Gotham. Het platform wordt gebruikt door de Amerikaanse inlichtingendienst, wetshandhaving instanties en andere overheidsorganen. Palantir heeft een controverseel karakter dat voornamelijk wordt veroorzaakt door het werk dat het heeft uitgevoerd voor de National Security Agency en Immigration and Customs Enforcement. 

Verbeterende cijfers

Niet alleen overheidsinstanties, maar ook enkele commerciële bedrijven maken gebruik van een versie van Gotham. In de eerste helft van 2019 kwam ongeveer 45% van de omzet van overheidsklanten en had Palantir 55% van zijn omzet te danken aan zakelijke klanten. 

Hoewel de financiële cijfers van Palantir er niet al te best uitzien, geeft het bedrijf aan dat er verbeteringen op komst zijn. De gelekte screenshots laten zien dat Palantir zijn omzet sinds de tweede helft van 2019 met 49% heeft verhoogd. Ook zou Palantir zijn kosten in deze periode flink hebben verminderd. Waar operationele kosten in de eerste helft van 2019 nog 157% van de omzet bedroegen, was dat de eerste helft van 2020 verminderd naar 107%. 

Toetreding tot de aandelenmarkt

Palantir is van plan om de aandelenmarkt te betreden via een direct listing in plaats van een meer conventionele beursintroductie. Een van de verschillen is dat een direct listing aandeelhouders als medewerkers de mogelijkheid geeft om hun aandelen meteen te verkopen zodra het bedrijf is toegetreden tot de beurs. Volgens Bloomberg zal het in het geval van Palantir echter nog net iets anders gaan. Bloomberg vermeldt dat Palantir 80% van zijn stock in een lockup-periode kan zetten tot februari 2021. Tot dusver heeft Palantir altijd in geheimzinnige sfeer geopereerd. Het is moeilijk om te zien wat de impact is en wat er precies gebeurt binnen het bedrijf. Daar gaat waarschijnlijk verandering in komen zodra Palantir zijn toetreding doet tot de aandelenmarkt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home