OpenAI blokkeert api-toegang voor China

openai

Vanaf 9 juli sluit OpenAI toegang tot zijn GPT-modellen volledig af voor ‘niet-ondersteunde’ landen. Op de lijst staan landen zoals China, Rusland en Noord-Korea.

API-klanten uit de landen in kwestie kregen een mail van OpenAI om hen te verwittigen dat hun toegang per 9 juli zal worden geblokkeerd. Enkel vanuit ‘ondersteunde landen en regio’s’ zal OpenAI nog verkeer van en naar de api’s toelaten. Een lijst met ondersteunde landen is hier te vinden.

openai api
De mededeling van OpenAI (via het OpenAI Developer Forum)

Verboden lijst

OpenAI biedt zijn diensten aan in het gros van de wereld, met uitzondering van een handvol landen. Dat zijn over het algemeen niet toevallig naties waar de Verenigde Staten geen goede politieke banden mee heeft. China komt daarbij meteen in gedachten, maar ook Rusland, Iran, Noord-Korea en Cuba. Geen nood: België is welkom bij OpenAI.

In deze landen is ChatGPT nooit beschikbaar gekomen en zal dat ook niet snel gebeuren. Gebruikers konden tot nu wel toegang krijgen tot OpenAI’s modellen via betaalde api’s. Daar komt nu ook verandering in. Hoeveel klanten gedupeerd zouden worden door deze maatregel, is onduidelijk.

De politieke spanningen tussen Verenigde Staten en China hebben een grote impact op de technologiesector. De Amerikaanse overheid verbiedt zijn bedrijven om handel te drijven met China en de Chinese overheid doet het hetzelfde. OpenAI zit daar mee in gevangen. Washington houdt China graag op een achterstand in de AI-race door Chinese technologiebedrijven de toegang tot GPU’s, maar ook tot modellen en architectuur te bemoeilijken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home