Microsoft, Oracle en Salesforce bouwen samen digitaal vaccinatiepaspoort

Met het Vaccination Credential Initiative sluiten Microsoft, Oracle en Salesforce de handen ineen om digitale COVID-19 vaccinatiepaspoorten te maken, waarmee er na de pandemie weer veilig gereisd kan worden. Ook een aantal gezondheidszorg organisaties, zoals Mayo Clinic maken deel uit van het initiatief. 

Naar verwachting gaan overheden en luchtvaartmaatschappijen eisen dat mensen kunnen laten zien dat ze zijn gevaccineerd voordat ze mogen reizen. Om dat mogelijk te maken wil het VCI een soort digitaal paspoort maken dat laat zien of iemand gevaccineerd is. Volgens het VCI kan iedereen met een smartphone geprinte QR codes ontvangen die toetsbare gegevens bevatten om veiliger reizen mogelijk te maken. 

De VCI is van plan gebruik te maken van een bestaande vermelding genaamd SMART Health Cards, wat gebaseerd is op W3C Verifiable Credential en HL7 FHIR standaarden en is ontwikkeld om medische gegevens te bewaren in een digitale portemonnee, zoals Apple Wallet of Google Pay. 

“Het doel van het Vaccination Credential Initiative is om individuen digitale toegang te geven tot hun vaccinatiegegevens”, zegt Paul Meyer, chief executive officer voor The Commons Project, een organisatie die ook bijdraagt aan het initiatief. Volgens Meyer stelt de technologie mensen in staat om hun leven, werk, school en het reizen weer veilig op te pakken

Ethische kwesties

Het is nog niet duidelijk of een digitaal vaccinatie paspoort noodzakelijk wordt om regionaal of internationaal te reizen. Ook is nog niet duidelijk hoe het plan wordt uitgevoerd. Mensen die reeds gevaccineerd zijn hebben daar een papieren bewijs van ontvangen. Het is nog niet duidelijk hoe ze dat kunnen overzetten naar een digitaal paspoort. 

Sommige landen maken gebruik van bestaande vaccinatiedocumenten waarin ook vaccinaties geregistreerd staan die nodig zijn om te reizen naar specifieke gebieden, zoals vaccinaties voor gele koorts en polio. 

En dan zijn er nog de ethische kwesties. Want zou iemand die kan bewijzen dat hij is gevaccineerd meer vrijheden mogen krijgen dan iemand die dat niet kan? 

Volgens Analist Rob Enderle van de Enderle Group wegen de gezondheidszorgen in deze situatie zwaarder dan zorgen over ethiek en privacy. Hij vertelde aan SiliconANGLE dat de COVID-19 pandemie heeft blootgelegd dat gezondheidsinformatie bestaat in silos. Deze silo’s zitten de internationale reactie op het virus enorm in de weg. 

“Ik zie een dergelijke tool als essentieel om het virus beter in te perken en de verspreiding ervan te beperken, vooral internationaal”, zegt Enderle. Mike Sicilia van Oracle ziet het ook zo. Sicilia beweert dat digitale toegang tot de medische gegevens van mensen essentieel is om weer veilig internationaal te kunnen reizen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home