Microsoft laat je Excel-formules in functies stoppen voor hergebruik

Microsoft introduceert Lambda: een nieuwe functionaliteit in Excel waarbij je veelgebruikte formules een naam kan geven voor eenvoudig hergebruik.

Formules hergebruiken in Microsoft Excel wordt een stuk eenvoudiger. Microsoft introduceert met Lambda splinternieuwe functionaliteit waarmee je formules in herbruikbare functies kan stoppen. Die functies kan je aan de hand van hun naam overal in de spreadsheet oproepen en hergebruiken. De Lambda-functies, niet te verwarren met AWS Lambda, moeten eenvoud en overzicht naar complexe rekenbladen brengen.

Voorbeeld

De kern van Lambda is de Name Manager, die je kan openen onder de tab Formules. De manager laat je toe om een naam te kiezen voor een functie en daaronder een formule te definiëren. Een heel eenvoudig voorbeeld verduidelijkt.  Stel dat je in een spreadsheet heel vaak bepaalde waardes met factor twee moet vermenigvuldigen. Dan kan je vandaag de formule =(A1*2) gebruiken (waarbij de te vermenigvuldigen waarde in veld A1 staat. Wil je de berekening op een hele rij uitvoeren, dan kopieer je de formule naar omlaag.

Met Lambda kan je via de Name Manager een functie maken die je bijvoorbeeld ‘Vermenigvuldigen’ noemt. Daaronder stop je de formule =LAMBDA(x, x*2). Zoals je ziet definieer je voor de formule een variabele, in dit geval x. Die vul je in wanneer je de Lambda-functie in je spreadsheet gebruikt.

Wil je de functie nu gebruiken, dan roep je ze in een cel in je werkblad op en definieer je de variabelen. In ons voorbeeld wordt dat dan =Vermenigvuldigen(A1). Tussen de haakjes zet je de parameters. Opnieuw kan je de formule naar omlaag kopiëren wanneer je een hele lijst aan gegevens wil verwerken.

Complexe logica

In ons voorbeeld is de meerwaarde eerder beperkt. Lambda-functies zijn bedoeld voor complexe formules die geregeld terugkomen in een spreadsheet. Ze maken het veel eenvoudiger om ingewikkelde logica te hergebruiken en bieden bovendien meer overzicht wanneer iemand anders in de spreadsheet duikt en probeert te ontdekken wat precies de bedoeling is.

lees ook

Stop een hele database in één cel met nieuwe Excel-datatypes

Microsoft geeft de functies meteen al enkele krachtige mogelijkheden. Zo kan een Lambda-functie andere functies oproepen. Dat is handig om bepaalde vaak terugkomende stukken logica een naam te geven en te combineren. Functies kunnen ook zichzelf oproepen, wat in specifieke gevallen handig is.

Microsoft rolt de Lambda-functies per direct uit in bèta. Wanneer de functionaliteit naar het grote publiek komt, is niet duidelijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home