Meta traint AI-robots nu in Habitat 3.0

Het team van Meta’s Fundamental Artificial Intelligence Research (FAIR) heeft een nieuwe versie van Habitat voorgesteld. Versie 3.0 van de virtuele trainingsruimte voor AI-robots is nu nog meer geavanceerd.

Onderzoekers van het Fundamental Artificial Intelligence Research-team bij Meta hebben Habitat 3.0 gelanceerd. Dit is een virtuele simulatieomgeving waarin AI-robots kunnen worden getraind om te interageren met de fysieke wereld.

Nummer drie

Habitat is voor het eerst voorgesteld in 2019 en is met enkele tussenstops dus nu toe aan zijn derde versie. Omdat AI-actoren trainen via robots of andere hardware zijn limieten heeft, ontwikkelde het FAIR-team deze virtuele testzone. Hierin kunnen onderzoekers de interactie tussen mensen en AI-robots simuleren.

Om de ontwikkeling van de capaciteiten zo snel mogelijk te laten verlopen ontwikkelt het FAIR-team nieuwe algoritmes en modellen in simulators. Daarna worden die getransfereerd naar fysieke robots.

Alle AI-actoren in Habitat 3.0 worden getraind om samen te werken met menselijke partners in alledaagse taken zoals poetsen of koken. Er zijn menselijke avatars en de interface gaat via keyboard, muis of AR-headset.

In het systeem zijn er twee belangrijke taken:

  • Social Rearrangement: samenwerking waarbij een avatar en een virtuele robot moeten coördineren om eenvoudige huishoudelijke taken te volbrengen
  • Social Navigation: hierbij volgt de robot de menselijke avatar op een veilige afstand

De evaluatie van dit alles verloopt via een framework van Habitat 3.0 en gebeurt met echte menselijke partners.

lees ook

Meta wil jonger publiek aanspreken met nieuwe AI-chatbots

Extra hulpmiddelen

Naast de verschillende algemene upgrades kent deze nieuwe versie ook twee belangrijke nieuwigheden:

  • Habitat Synthetic Scenes Dataset (HSSD-200): een 3D-dataset van meer dan 18.000 objecten, over 466 categorieën en in 211 verschillende scenes. Hiermee kunnen onderzoekers fysieke omgevingen vergelijken met virtuele data.
  • HomeRobot: een hard- en softwareplatform voor robotassistenten. Hiermee kunnen robots open vocabulairetaken uitvoeren in gesimuleerde en fysieke omgevingen. Het platform beschikt ook over een bibliotheek aan navigatie- en manipulatiecapaciteiten.

Net zoals heel wat andere grote en kleinere spelers in technologie zet ook Meta steeds meer in op AI. Zo zijn er de verschillende AI-bots die het bedrijf binnenkort over zijn verschillende communicatie-apps gaat verspreiden. Meta werkt ook aan een AI-model dat moet evolueren naar een universele vertaler.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home