Indien Europa en de VS geen akkoord kunnen vinden om data tussen beide continenten te delen, dreigt Meta ermee Facebook en Instagram te schrappen in de EU.
De Amerikaanse beurswaakhond verplicht publiek genoteerde bedrijven om problemen te melden die impact hebben op winsten of verliezen. Voor Meta is gebruikersdata de belangrijkste inkomstenbron. Het noteerde daarom aan de SEC (Securities and Exchange Commission) deze 10-K melding.
“Indien er geen nieuw trans-Atlantisch raamwerk komt voor datatransfers, dan kunnen we een aantal van onze belangrijkste producten en diensten waaronder Facebook en Instagram niet meer aanbieden”, dreigt Meta.
Meta benadrukt dat het Europa niet wil verlaten, maar het bedrijf benadrukt dat het rekent op datatransfers tussen de EU en de VS om globale diensten te opereren. “We volgen van heel dichtbij de potentiële impact op onze Europese operaties.”
Europese Privacy Shield
Initieel rekende Meta op het Privacy Shield-dataverdrag tussen de VS en de EU, maar het Europese Hooggerechtshof schrapte die regeling. Volgens het hof kon de regelgeving niet vertrouwd worden en zou ze Amerikaanse inlichtingendiensten toegang geven tot Europese persoonsgegevens. Bedrijven die persoonlijke gegevens van de EU naar andere wettelijke regio’s sturen, moeten dezelfde garanties rond privacy geven als in de EU zelf.
Meta/Facebook mocht na het arrest tijdelijk datatransfers blijven doorvoeren tot er meer duidelijkheid was. Het Ierse gerechtshof oordeelde eerder dat er geen oplossing mogelijk is. Meta zegt nu dat het een finale beslissing van de Ierse regulator in de komende maanden verwacht. Indien die niet positief is voor Meta, moet het zijn datatransfers stoppen buiten de EU. Die beslissing staat al lang op de agenda. Meta probeerde ze eerder nog te beïnvloeden met een uit de lucht gegrepen en objectief verkeerde interpretatie van de geldende regels.
lees ook