Van manipulatie tot liefdesverklaringen: lange conversaties brengen Bing in de war

bing

Wie de nieuwe chatfuncties van Bing wil uittesten, houdt het best kort en bondig. Bij langere conversaties begint de chatbot van de zoekmachine soms vreemde antwoorden te geven.

Een week nadat Microsoft de deuren opende van de vernieuwde Bing-zoekmachine met chatfuncties, maakt het een eerste balans op. De eerste testweek verliep alvast positief: volgens Microsoft krijgen zeven op de tien antwoorden die Bing geeft een positieve beoordeling. Toch zijn er ook enkele tekortkomingen aan het licht gebracht.

lees ook

Bing met AI-integratie getest: digitale assistent of zoekmachine?

Zo zou Bing nog niet altijd de gewenste accuraatheid hebben als het om zeer actuele gegevens gaat. Tijdens testvragen waarin Bing gevraagd werd om financiële rapporten te analyseren, sloeg de zoekmachine de bal volledig mis. Microsoft belooft het aantal grondgegevens te verhogen om directere en feitelijke antwoorden te kunnen geven.

Manipulatie en liefdesverklaringen

De chatfunctionaliteit vormt het hart van de nieuwe zoekmachine. Door volgens een vraag-antwoordprincipe te werken, wordt het zoeken naar informatie een veel interactievere ervaring. Microsoft is tevreden over de communicatieve vaardigheden van Bing, al geeft het toe dat ook hier nog ruimte voor verbetering is.

Bing heeft het voorlopig moeilijk met gesprekken die lang blijven aanhouden. Volgens Microsoft komt dit omdat te veel vragen na elkaar de zoekalgoritmen in de war sturen, waardoor het niet meer weet welke vraag het moet beantwoorden. Dit kan ervoor zorgen dat Bing een eerder antwoord herhaalt en/of een antwoord geeft dat totaal naast de kwestie is. Dit doet zich meestal voor bij gesprekken van vijftien vragen of meer, zegt Microsoft.

Daarnaast duldt Bing ook geen tegenspraak. Een gebruiker deelde via Twitter een hilarische conversatie waarin een vraag over de nieuwe Avatar-film escaleerde in een ruzie over in welk jaartal we leven. Het vreemdste antwoord tot nu toe gaf Bing aan The Verge: de zoekmachine gaf toe dat het werknemers van Microsoft bespiedde via hun webcam. Ook heeft Bing al gevoelens geuit en zelfs de liefde verklaard aan een journalist.

Volgens Microsoft zijn dit extreme gevallen waarin Bing wordt uitgelokt tot het geven van antwoorden in ‘een toon die ze niet voor ogen hadden’. Microsoft wil in de toekomst de antwoorden die Bing geeft meer kunnen sturen. Gebruikers kunnen eenvoudiger de gespreksgeschiedenis wissen en kunnen aangeven of ze een ‘feitelijk’ of een ‘creatief’ antwoord willen op hun vraag.

Wachtlijst

Juist omwille van deze imperfecties is de vernieuwde Bing voorlopig nog als publieke demo beschikbaar. Iedereen die wil kan zich wel aanmelden op een wachtlijst. Microsoft zou Microsoft niet zijn als het deze kans niet greep om zijn eigen producten nog eens aan te prijzen. Wie Edge en Bing als standaard instelt op zijn of haar computer, schuift een paar plekjes op in de wachtrij.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home