Justitie wil AI inzetten bij de politie om pv’s op te maken

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) wil AI-tools inzetten om processen-verbaal te verwerken en zo te besparen op overheidspersoneel.

Met de verkiezingen later dit jaar laat Van Tigchelt een ballonnetje op dat hij graag artificiële intelligentie wil inzetten bij de politie. “We willen werk maken van een realistisch plan om het overheidsbeslag fors te verminderen. Per inwoner hebben we in België meer agenten dan het Europees gemiddelde. Meer ook dan in de ons omringende landen. En toch is er nog altijd de vraag om meer personeel.”

Hij wil dat oplossen door technologie slim toe te passen. Aan Het Nieuwsblad zegt hij dat “de gemiddelde politieagent 30 procent spendeert van zijn tijd aan zijn bureau. Met het schrijven van pv’s en ander administratief werk. Dat is bijna twee dagen per week.”

De minister van Justitie ziet mogelijkheden binnen het kader voor het gebruik van bodycams. Hij wil AI inschakelen om de eerste kladversie van een pv op te stellen en het administratief werk halveren. “Dan hebben we op slag 15 procent meer blauw op straat, zonder één agent extra te moeten aanwerven.”

Van Tigchelt haalt de mosterd bij terreurorgaan OCAD waarvoor hij vroeger verantwoordelijk voor was. Na het kraken van Sky ECC-telefoons, heeft hij AI ingeschakeld om door de meer dan een miljard berichten te kammen. Hij schakelde daar destijds het Antwerpse Textgain voor in. “Door technologie slim toe te passen, hebben we op korte tijd een werk verricht waar tientallen speurders normaal jaren zoet mee waren. Die investering heeft zichzelf terugverdiend.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home