IBM overweegt verkoop Watson Health

IBM's Global Center for Watson IoT in Munich, Germany

IBM bekijkt opties om Watson Health los te laten. Mogelijk gaat IBM zijn technologie voor de gezondheidszorg verkopen aan een participatiemaatschappij of samenvoegen met een special purpose vehicle.

Watson Health biedt analysetools, artificiële intelligentie software en andere producten voor de gezondheidszorg. Het aanbod bevat onder meer Health Insights, een datawarehouse dat ziekenhuizen inzicht geeft in vraagstukken als het verhogen van hun operationele efficiëntie. Verder bestaat het aanbod uit meer gespecialiseerde producten, zoals klinische datasets die medische professionals als referentie kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van behandelplannen. 

Hoewel IBM miljarden investeerde in Watson Health, is het onderdeel nog altijd niet winstgevend. De praktijk wijst uit dat het moeilijk is om AI toe te passen op complexe medische problemen. 

Het is een uitdaging om toegang te hebben tot data die de patiëntenpopulatie goed weergeven, zeggen experts. Ook zijn er nog gaten in kennis over complexe ziektes, waarvan de uitkomst vaak afhankelijk is van veel verschillende factoren die niet goed opgeslagen worden in klinische databases. 

Techbedrijven hebben vaak niet de nodige expertise van hoe de gezondheidszorg werkt. Dit maakt het lastig om AI toe te passen op patiënten. In veel gevallen zorgt het toepassen van AI ervoor dat huidige processen vertraagd worden, zonder dat het een toegevoegde waarde heeft. Daarom komt AI in de gezondheidszorg nog altijd niet bepaald van de grond. 

Verschillende manieren om Watson Health los te laten

IBM bestudeert momenteel nog meerdere manieren om Watson Health los te laten. Een van de mogelijkheden is om het onderdeel te verkopen aan een participatiemaatschappij. Een andere optie die IBM overweegt is om Watson Health samen te voegen met een special purpose vehicle (SPV). 

Wanneer IBM kiest voor de tweede optie, zal Watson Health zijn intrede doen op de aandelenmarkt. Voor IBM kan dit een aantrekkelijke manier zijn om Watson Health los te laten, doordat het nog steeds een gedeeltelijk belang in het onderdeel blijft hebben. Daarbij kan IBM profiteren van de stijgende aandelenprijzen die Watson Health in de loop van de tijd als onafhankelijk bedrijf realiseert. 

Loslaten van managed services

Eerder kondigde IBM al plannen aan om zijn managed services tak af te splitsen en er een onafhankelijk bedrijf van te maken voor het einde van 2021. Deze spin-off maakt deel van het plan van IBM CEO Arvind Krishna. Hij wil met het bedrijf vooral focussen op de hybride cloud en AI. 
Met de verkoop van Watson Health zet Krishna een tweede grote stap in zijn plan om het bedrijf meer te stroomlijnen. Door niet winstgevende onderdelen los te maken van het bedrijf, verwacht Krishna – na jarenlang teruglopende winsten – weer een consistente winstgroei te behalen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home