HPE, Realdolmen en FOD Justitie bouwen centraal databasesysteem voor snellere dossieropvolging

HPE

De federale overheidsdienst (FOD) Justitie wil met één centrale dossierbeheerapplicatie miljoenen nationale gegevens continu beschikbaar stellen voor alle lokale sites van het parket en de rechtbank. Dit stelt de FOD in staat om gegevens sneller te verwerken. Daarnaast maakt het snellere dossierafhandeling mogelijk. Om dat te realiseren, werkt de FOD samen met Hewlett Packard Enterprise (HPE) voor de technologische infrastructuur en Realdolmen voor de IT-integratie. 

‘Mammouth at Central Hosting’ of kortweg MaCH, zo heet de software waarmee op termijn het parket en de rechtbanken moeten gaan werken. Het systeem is momenteel al geïnstalleerd bij onder meer alle Belgische vredegerechten, parketten, politierechtbanken en correctionele rechtbanken. De centrale dossierapplicatie bevat op dit moment 108 miljoen dossiers die te raadplegen zijn door 53% van de 10.144 medewerkers binnen justitie. 

In 2007 had elk politiepakket en de daaraan verbonden politierechtbank nog één lokale server waar alle gegevens werden opgeslagen. Het personeel moest rondbellen om informatie van andere locaties op te vragen. Dankzij MaCH staat het op een centrale server die medewerkers op elk moment kunnen raadplegen. 

Snellere inning van verkeersboetes

MaCH werd in 2018 al geïntroduceerd voor het verwerken van verkeersboetes. Voor die tijd ontving een overtreder pas na enkele weken de boete in zijn brievenbus. In samenwerking met slimme camera’s langs de snelwegen, heeft MaCH ervoor gezorgd dat verkeersovertreders al binnen 6 dagen na inbreuk een proces-verbaal ontvangen. Deze werkwijze zorgt voor een snellere betaling van verkeersboetes.  

Samenwerking met HPE en Realdolmen

HPE en Realdolmen hielpen beide om de problematiek bij de back office van de FOD op te lossen. HPE zorgde voor de technologische infrastructuur. Dat ging vooral om de robuuste server met extra opslagruimte voor toekomstige toe te voegen applicaties, snelle netwerkconnectiviteit en de software. Realdolmen ontfermde zich over de IT-integratie in de vorm van design en implementatie van meerdere diensten. 

Stéphane Lahaye, Managing Director van HPE Belux geeft aan trots te zijn dat de FOD voor HPE heeft gekozen als leverancier van het infrastructuurplatform. “We kijken ernaar uit om MaCH nog schaalbaarder te maken en extra applicaties aan de centrale dossierbeheerapplicatie toe te voegen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home