HPE lanceert Swarm Learning: gedecentraliseerde machine learning voor Edge

HPE pakt uit met wat het de toekomst van AI en ML noemt: HPE Swarm Learning. Dat is een oplossing die onder andere blockchaintechnologie inzet op machine learning op een gedecentraliseerde en privacyvriendelijke manier mogelijk te maken.

HPE introduceert HPE Swarm Learning. Die oplossing maakt AI en machine learning mogelijk in een edge-context. Swarm Learning injecteert intelligentie in gedecentraliseerde omgevingen. Denk aan slimme wagens in het verkeer of een netwerk van IoT-camera’s verspreid over meerdere sites, een stad of een land.

HPE stelt vast dat het in dergelijke situaties niet opportuun is om gegevens telkens naar een centrale server te sturen voor verwerking. Niet alleen brengt de transfer van data een beveiligingsrisico met zich mee, het is bovendien relatief traag en vooral duur. HPE Swarm Learning moet dat oplossen. De technologie laat gebruikers toe om via een API enkel lessen getrokken uit AI-modellen te delen, zonder dat de oorspronkelijke data te grabbel ligt.

Inzichten uitwisselen via blockchain

Modellen worden via het Swarm-model aan de edge getrained. Vervolgens communiceren verschillende nodes (zoals servers of IoT-toestellen) met elkaar en delen ze inzichten, maar geen ruwe data. Zo kunnen de afzonderlijke nodes van elkaar leren maar blijven gevoelige gegevens veilig op locatie. Deelnemers aan zo’n machine learning-zwerm werken samen via blockchaintechnologie. Die zorgt ervoor dat alle deelnemende nodes legitiem zijn en niemand het model kan manipuleren.

lees ook

Homomorphic encryption (FHE): de toekomst van geheime data

De aanpak is erg relevant voor bijvoorbeeld ziekenhuizen. Daar wordt het mogelijk om gevoelige patiëntendata zoals CT- en MRI-scans te gebruiken om modellen te trainen op locatie. Vervolgens kunnen ziekenhuizen de verworven inzichten met elkaar delen om modellen verder te verbeteren, zonder dat de data zelf ooit het ziekenhuis verlaat. HPE ziet ook een rol weggelegd voor zijn Swarm Learning-oplossing in de financiële sector of de industrie.

Infrastructuur- en API-laag

De oplossing is gebouwd op een laag bovenop de infrastructuur, die bestaat in een combinatie van on-premises hardware, Edge-componenten en zelfs de cloud. Daarop zit de HPE Swarm Learning Library met de Swarm Learning API. Die combineerd een machine learning platform zoals Pytorch met de nodige blockchaincomponenten om het delen van inzichten veilig te houden. Afzonderlijke machine learning-modellen communiceren met de API en delen zo inzichten, terwijl data veilig blijven.

HPE Swarm Learning wordt al gebruikt door onder andere de Universiteit van Aken om inzichten tussen ziekenhuizen in Duitsand, de VS en Ierland te delen, en door TigerGraph om fraude op te sporen. De oplossing is per direct algemeen beschikbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home