Google stelt in het kader van de AI Defense Initiative Magika AI beschikbaar als open source tool. Magika AI zou de ware aard van een bestandstype kunnen identificeren om zo malware op te sporen.
Google heeft Magika AI, een door AI aangedreven bestandsidentificator, open source beschikbaar gesteld. Deze tool behoort tot de AI Cyber Defense Initiative van Google, dat IT-netwerkverdedigers wil ondersteunen met geautomatiseerde tools. Op die manier wil Google de cyberbeveiligers voorzien van extra munitie om malware tijdig op te sporen.
Bestandsidentificator
Om te achterhalen wat de ware inhoud van een ingediend bestand is, is het niet voldoende om enkel naar de extensie te kijken (bijvoorbeeld .JPEG). Om er zeker van te zijn dat het bestand geen malware bevat, is er meer controle nodig. Dat is het punt waarop Magika AI van Google kan helpen. Deze door AI aangedreven tool werd door Google beschikbaar gesteld en identificeert het bestandstype uit bestandsgegevens. Het zou reeds gebruikt worden door Gmail, Google Drive, Chrome’s Safe Browsing en VirusTotal.
Cyberbeveiliging
Cyberaanvallers hebben de kracht van AI reeds ontdekt, maar omgekeerd zullen cyberbeveiligers deze tool ook steeds meer gaan gebruiken. Zo wil Google met een tool als Magika de cyberbeveiligingsbalans doen kantelen en de eerste belangrijke stap, malwareanalyse en inbraakdetectie, ondersteunen. AI heeft al meerdere keren bewezen dat het in de strijd tegen cyberaanvallen nuttig kan zijn. Zo kan AI ook dienen om patches te genereren om bugs op te lossen, volgens Google.
lees ook
Hoe AI wordt gebruikt om aan te vallen én te verdedigen
Volgens Google zou Magika 50 procent nauwkeuriger zijn in het identificeren van bestandstypen in vergelijking met het vorige systeem en zou het in tests minstens 99 procent accurater zijn. Toch is de tool nog niet perfect en kan het in drie procent van de tijd niet de juiste bestandstypen classificeren.