Google stopt met bijhouden van gecachete webpagina’s

google search

Google zal voortaan geen back-ups meer bijhouden van webpagina’s. Volgens Google is dat niet meer nodig omdat de betrouwbaarheid van websites gestegen zijn.

Google bevestigt het stopzetten van gecachete webpagina’s via X. Dit waren oudere versies van webpagina’s die Google achter de hand hield voor als de originele versie van de pagina even niet bereikbaar was. Omdat dat vandaag de dag veel minder gebeurt dan vroeger, is het volgens Google niet meer nodig om van elke webpagina een kopie bij te houden. Sinds december was Google de gecachete links al stelselmatig aan het uitfaseren en nu lijken ze voorgoed verdwenen te zijn.

Back-up van het internet

Om cacheversies van webpagina’s te verzamelen, liet Google 24/7 webcrawlers los op het world wide web. Die ‘digitale spinnetjes’ maakten op zeer regelmatige tijdstippen back-ups van webpagina’s, zodat wanneer een website er tijdelijk uitlag, Google toch nog een zo recent mogelijke versie kon tonen. Aanvankelijk bestonden de cachelinks enkel uit tekstversies van webpagina’s, maar doorheen de jaren begon Google ook mediabestanden te cachen. Ook voor SEO-optimalisatie konden die gecachete links van pas komen.

Het stopzetten van websitecache lijkt dan vooral ook een zakelijke beslissing te zijn. Het bewaren van al die gecachete webpagina’s kostte Google petaybytes aan data waar het weinig tot niets voor terugkeer. Die kan het nu allemaal vrijmaken op zijn servers voor andere doeleinden, zoals het trainen van de generatieve AI-modellen waar ook grote hoeveelheden data bij komt kijken.

lees ook

Bard gaat voortaan door het leven als Gemini

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home