Google onthult twee nieuwe LLM’s

Na de recente aankondiging van het nieuwe Gemini-model, lanceert Google nu een familie lichtgewicht ‘open’ modellen: Gemma 2B en Gemma 7B. 

Google is nog lang niet klaar met zijn AI-ontwikkelingen. Vorige week lanceerde Google de nieuwste versie van zijn Gemini-modellen, nu komt het bedrijf aankloppen met de lancering van Gemma, een familie lichtgewicht, open modellen met twee versies: Gemma 2B en Gemma 7B. Het model is ontwikkeld op basis van dezelfde onderzoeks- en infrastructuurelementen die zijn toegepast om de Gemini-modellen te creëren. Net zoals de recent gelanceerde Gemini 1.5 Pro, zijn de Gemma-modellen ook beschikbaar in Vertex AI. Hoewel het beschreven wordt als een ‘open’ model, mogen we dit niet verwarren met een open source model.

‘Open’ model

Google’s nieuwe Gemma 2B en Gemma 7B modellen zijn gebouwd op basis van dezelfde technologie die gebruik werd om de Gemini-modellen te maken. Volgens Google zouden deze modellen zeer capabel zijn voor hun grootte en beter presteren ten opzichte van vergelijkbare modellen van bijvoorbeeld Meta of Mistral. Ontwikkelaars krijgen toegang tot kant-en-klare Colab- en Kaggle-notebooks, maar ook integraties met Hugging Face, MaxText en Nvidia’s NeMo. De modellen bevatten vooraf getrainde en afgestelde varianten die gebruikt kunnen worden op een laptop, workstation of in de Google Cloud.  

lees ook

Google lanceert Gemini Pro: AI op maat van ontwikkelaars en enterprises

Gemma, Latijn voor edelsteen, is een ‘open’ model, maar geen open source model. Dit is een belangrijk onderscheid dat gemaakt moet worden. Met open-sourcemodellen hebben gebruikers volledige creatieve autonomie, zonder beperkingen.  

De nieuwe Gemma-modellen zijn tot slot voorzien van Google’s nieuwe Responsible Generative AI-toolkit. Hiermee wil Google zijn gebruikers begeleiden aan de hand van best practices-bronnen om enerzijds veiligere AI-applicaties te genereren, anderzijds debugging-tools aan te bieden.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home