Google Bard Advanced met Gemini Ultra waarschijnlijk niet gratis

google bard

Google plant de lancering van Bard Advanced, gebaseerd op zijn Gemini Ultra-LLM. Het lijkt erop dat het bedrijf geld wil vragen voor dat aanbod, en het wil koppelen aan een Google One-account.

Google Bard Advanced zal waarschijnlijk geld kosten. Dat blijkt uit code die al verstopt zit in de website van Bard. Daar gaat Google drie maanden gratis toegang tot Bard Advanced aanbieden, wat impliceert dat de generatieve AI-oplossing na een testperiode wel betalend wordt. Bovendien ziet het er naar uit dat je een Google One-account nodig hebt om van de dienst te genieten.

Iedereen vraagt geld

Verwonderlijk is dat niet. OpenAI stelt zijn meest geavanceerde versie van ChatGPT en Dall-E ook exclusief ter beschikking van betalende klanten. Dat geldt eveneens voor Microsoft, dat de AI-capaciteiten van Bing en Copilot gebruikt om gebruikers te strikken. Generatieve AI-modellen trainen kost heel veel geld, maar het gebruik ervan na de training is evenmin gratis. Inferentie door vele gebruikers kost ook de nodige rekenkracht. Dat ook Google financieel resultaat wil zien na z’n investeringen, is best logisch.

De vraag is in welke mate Google succes zal oogsten. Een competitieve prijs lijkt essentieel, aangezien onafhankelijk onderzoek uitwijst dat Gemini toch dommer is dan het oudere (gratis) GPT 3.5, en al zeker als het betalende GPT 4-model. Wanneer Google Bard Advanced officieel zal aankondigen, is onduidelijk. De lancering staat in principe gepland voor begin dit jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home