Belgische overheid vraagt 2,5 keer meer gebruikersdata op dan het globale gemiddelde

gebruikersgegevens

België valt nog binnen de top tien in de lijst van landen die de meeste gebruikersdata opvragen. Onze overheid stelt 270 procent vaker de vraag om gebruikersdata te krijgen dan het globale gemiddelde.

Een rapport van Surfshark maakt bekend dat de Belgische overheid vaker dan gemiddeld gegevens opvraagt van gebruikers van Apple-, Google-, Facebook- en Microsoft-diensten. De cijfers geven een overzicht van het aantal gegevens dat opgevraagd werd van 2013 tot 2020.

lees ook

Nieuwe aanpak dataopslagwet voorkomt dataopslag van alle Belgen, volgens politici

In totaal vroeg de overheid naar 248 accounts per 100.000. Over de hele onderzoeksperiode loopt dat totaal op tot ongeveer 22,9 miljoen accounts. Buurlanden Frankrijk (431 accounts per 100.000) en Duitsland (489 accounts per 100.000) overtroffen dat getal wel. De landen staan respectievelijk op de vijfde en de tweede plaats uit de lijst. België staat als negende genoteerd.

Meer vraag naar data

In de volledige periode werden vijf miljoen accounts opgevraagd door 177 landen. De onderzoekers merkten op dat het aantal aanvragen voornamelijk de laatste jaren een stijging kende. 2020 gaf nog een opmerkelijk einde aan het onderzoek, als jaar waarin het jaarlijks aantal gemiddelde aanvragen het hardste steeds (+40 procent).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home