Frankrijk zet AI in om ‘geheime’ zwembaden op te sporen

zwembad

De Franse belastingendienst kreeg sinds oktober 2021 al meer dan 20.000 niet-aangegeven zwembaden in het vizier met de hulp van een AI-systeem ontwikkeld door Capgemini en Google.

Een experiment in negen Franse departementen bleek alvast zeer succesvol te zijn. Maar liefst 20.000 niet-aangegeven zwembaden konden worden opgespoord, goed voor bijna tien miljoen euro aan ontdoken belastingen. Wie in Frankrijk een zwembad van minstens negen m2 op de eigendom heeft staan, moet daar extra belastingen op betalen.

Het gebruikte AI-systeem werd ontwikkeld door het Franse bedrijf Capgemini met de hulp van Google Cloud. De artificiële intelligentie wordt losgelaten op satellietbeelden van IGN om te speuren naar niet-aangegeven zwembaden op privé-eigendommen.

Zonnepanelen

De samenwerking tussen Capgemini en de Franse fiscus werd in oktober 2021 opgestart. Tijdens de eerste testfases sloegen de algoritmen de bal nog regelmatig is. Ze hadden een foutmarge van dertig procent en bleken vooral zonnepalen vaak onterecht aan te duiden als een zwembad.

Zoals elk zelflerend AI-systeem is de accuraatheid van de algoritmen opgetrokken door het met duizenden satellietbeelden te voederen. De Franse belastingendienst wil het systeem nu ook nationaal gaan inzetten.

De pot verwijt de ketel

Helemaal onbesproken is het experiment niet, blijkt uit een artikel van Le Parisien dat dateert van de begindagen van het project. Die controverse vooral komt omdat Capgemini Google als cloudpartner onder de arm nam. Google heeft namelijk een historie met de Franse fiscus. In september 2019 betaalde Google een minnelijke schikking van 1 miljard euro na beschuldiging van fiscale fraude.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home