Figma sluit AI-appdesigner na opvallende gelijkenissen met Apple

figma

Figma haalt een nieuwe AI-tool voor applicatiedesign weer even offline. De output die de tool genereerde, leek net iets te veel op de designs van Apple.

Designapp Figma pakte vorige week uit met een nieuw desing en bijhorende AI-features. Een functie daarvan haalt het nu alweer voor even offline. De tool Make Designs moest het gebruikers eenvoudig maken om visuele designs voor applicaties te maken, maar de ontwerpen van de tool bleken niet zo origineel te zijn.

Dit werd publiekelijk aangekaart door Andy Allen, CEO van Not Boring Software, een bedrijf dat mobiele applicaties ontwerpt voor iOS. In een spelletje ‘zoek de zeven verschillen’ legde hij enkele ontwerpen voor een weerapplicatie naast die van de originele Weer-app van Apple. Na meerdere pogingen bleef de Figma-tool quasi-identieke kopieën van Apple’s weerapplicatie produceren.

Getraind op designs van Apple?

Er wordt gesuggereerd dat Figma zijn AI-tools heeft getraind op bestaande appdesigns, maar CEO Dylan Field ontkent dat. Volgens Field ligt de oorzaak bij het onderliggende designsysteem van de Make Designs-feature. De feature is nu tijdelijk weer offline gehaald door Figma ‘totdat we er zeker van zijn dat we achter de uitvoer kunnen staan’, verklaart Field.

CTO Kevin Rasmussen kan met minder zekerheid zeggen of Make Designs al dan niet getraind is op appdesigns van Apple. Het bedrijf heeft zijn AI-modellen immers niet zelf getraind, zegt hij in een interview met The Verge. De AI-tools van Figma zijn gebaseerd op OpenAI’s GPT-4o en de Titan-beeldgenerator van AWS.

lees ook

AWS Titan Image Generator opent de aanval op Dall-E

Figma schuift de verantwoordelijkheid ook niet helemaal van zich af. “Beta’s zijn per definitie niet perfect. Maar we hebben dit specifieke probleem gewoon niet opgemerkt. En dat hadden we wel moeten doen”, zegt Rasmussen in het interview.

Wat Figma wel met zekerheid kan zeggen, is dat het geen werk van gebruikers voedt aan AI-modellen. Het zet de deur daar wel voor open met aangepaste gebruiksvoorwaarden. Gebruikers moeten tegen 15 augustus beslissen of ze daar toestemming voor willen geven of niet. Figma wil zo de heisa die Adobe meemaakte met zijn gebruiksvoorwaarden vermijden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home