Europese privacywaakhond verplicht Europol onnodig bewaarde gegevens te verwijderen

Europol zal een berg aan opgeslagen persoonlijke gegevens moeten verwijderen. Dat beslist de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) aangezien Europol te weinig actie ondernam onnodig bijgehouden gegevens te verwijderen.  

De EDPS verplicht Europol een grote hoeveelheid data te verwijderen. Volgens de instantie heeft Europol gevoelig materiaal te lang bewaard, waardoor zij niet in orde zijn met de regelgeving.

Gegevens doorspitten

Onder de beslissing vallen persoonlijke gegevens die de politiediensten van EU-landen de afgelopen zes jaar verzamelden. Deze gegevens kwamen bij Europol te liggen doordat de onderzoeksorganisatie een samenwerking is van alle politiediensten van de Europese Unie.

Vanaf de beslissing heeft Europol één jaar de tijd om onnodig bewaarde bestanden te verwijderen, tot het begin van 2023. Onder onnodige bestanden verstaat de EDPS alle data die binnen zes maanden na ontvangst niet aan een criminele activiteit werd gelinkt. Alle gegevens doorspitten en opschonen, wordt een stevige klus aangezien Europol ongeveer 4 petabyte aan data zou hebben, volgens The Guardian. Dat staat gelijk aan honderden miljarden geprinte pagina’s vol gegevens.

Officiële gang van zaken

Bij Europol werd het opruimwerk in 2019 al in gang gezet. In dat jaar kreeg Europol al eens bezoek van de EDPS, maakt de EDPS bekend in de recent genomen beslissing. De EU-waakhond besloot toen al dat Europol persoonsgegevens over terreur-verdachten bijhield zonder daar altijd een goede reden voor te hebben.   

Volgens Wojciech Wiewiórowski, EDPS, werd het tijd om in te grijpen: ‘’Europol heeft na het eerste onderzoek van de EDPS, verschillende van de gegevensbeschermingsrisico’s aangepakt. Er is echter geen significante vooruitgang geboekt over de belangrijkste zorg, dat Europol voortdurend persoonsgegevens opslaat waarvan niet is vastgesteld dat de verwerking voldoet aan de beperkingen die zijn vastgelegd in de Europol-verordening.’’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home