Europees onderzoek beschouwt open data als aanjager van economie

Europa

Open data en het hergebruik van open datareeksen helpen bij verbeterde efficiëntie, lagere kosten voor dienstverlening en het behalen van sociale en milieudoelstellingen. Dat blijkt uit ‘The Economic Impact of Open Data: Opportunities for value creation in Europe’, een onderzoek van Capgemini Invent in opdracht van de Europese Commissie. 

In verschillende sectoren kunnen open data toegevoegde waarde leveren. Daarbij bieden ze waarde op verschillende manieren en voor verschillende gebruikers. Zowel bedrijven en overheden als burgers hebben profijt van open data. Dankzij open data is er een snellere en eenvoudigere toegang tot meer informatie, wat leidt tot betere en meer overwogen beslissingen.

“Open data is er om dataprojecten te verrijken, geïnformeerde beslissingen te nemen en processen, diensten en producten te verbeteren”, aldus Esther Huyer, consultant bij Capgemini Invent en als hoofdonderzoeker betrokken bij het rapport.

De voordelen van open data

Het gebruik van open data verbetert de economie op meerdere gebieden. Allereerst wordt er een groei in de werkgelegenheid verwacht. Naar verwachting zal in 2025 het aantal directe en indirecte ‘open data werknemers’ groeien naar 1,97 miljoen. Open data kunnen bedrijven en overheden op financieel gebied veel opleveren. Dankzij open data kunnen bedrijven meer inkomsten genereren met nieuwe diensten, kosten besparen en efficiënter werken. 

De voordelen van open data gaan volgens het rapport verder dan alleen op financieel gebied. Zo kunnen open data zelfs helpen om levens te redden, tijd te besparen, het milieu te beschermen en kennisoverdracht te verbeteren met taaldiensten. 

Aanbod van datasets

Om optimaal gebruik te maken van alle voordelen die open data met zich meebrengen, moet er wel een goed aanbod van open datasets zijn. Het is een gemiste kans dat er momenteel nog een grote hoeveelheid data is die wel geschikt is om als open data te worden gepubliceerd, maar die nog niet open is. Ook zijn er veel datasets niet geschikt om openlijk beschikbaar te zijn, omdat ze vertrouwelijk zijn of persoonlijke gegevens bevatten. Deze datasets moeten eerst worden geanonimiseerd voordat ze openbaar gemaakt kunnen worden. 

Open data gaan een steeds belangrijkere rol spelen in de EU. De beschikbaarheid van open data kan ons veel opleveren. Zowel een verbetering in de economie als een verbetering op sociaal gebied. Maar voordat we zover zijn, moet er nog wel veel gebeuren. Meer datasets moeten openbaar worden gemaakt, zodat we zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van de voordelen van open data.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home