Europa en Verenigde Staten werken aan de allereerste AI-overeenkomst

Usa,Vs,Eu,Policy,And,Competition,,Arm,Wrestling,Fight,Confrontation,

Het nakende akkoord moet het gebruik van artificiële intelligentie versnellen en verbeteren in sectoren zoals landbouw, gezondheidszorg, noodhulp, klimaatvoorspellingen en elektriciteitsbeheer.

De Europese Commissie en de Verenigde Staten zitten in de afrondende fase van een onderlinge AI-overeenkomst. Het gaat om het eerste akkoord in zijn soort. Eerder al werkten beide overheden aan AI-overeenkomsten voor specifieke thema’s zoals privacy. Door een globale, overkoepelende overeenkomst in het leven te roepen, willen de EU en VS ontwikkelingen versnellen en verbeteren van overheidsdiensten en -operaties.

Sterkere modellen maken

Persbureau Reuters sprak naar aanleiding van het nakende akkoord met een ambtenaar van de Amerikaanse overheid. “De magie van de overeenkomst zit in het bouwen van gezamenlijke modellen terwijl de data blijven waar ze zijn”, aldus de ambtenaar. “De Amerikaanse data zullen de Verenigde Staten niet verlaten en dat geldt ook voor de Europese. Het model dat zal worden gebouwd praat met alle data, wat zal zorgen voor meer diverse gegevens en dus een beter model.”

Via het initiatief zullen overheden meer toegang krijgen tot gedetailleerde en datarijke AI-modellen. Dat moet dan weer leiden tot efficiëntere noodhulp en elektriciteitsbeheer, maar ook tot andere voordelen. De ambtenaar zei bijvoorbeeld dat de Verenigde Staten, net als Europese landen trouwens, gegevens verzamelen over hoe elektriciteit wordt opgewekt, waar het wordt gebruikt en op welke manier de stroomverdeling kan worden aangepast om stroomuitval te vermijden.

lees ook

EU-lidstaten raken het eens over uitgangspunt AI-wet

Globaal uitbreiden

Het partnerschap is een overeenkomst tussen de overheid van de Verenigde Staten en de Europese Commissie, de uitvoerende tak van de Europese Unie. Die unie omvat 27 lidstaten. Het is volgens de hooggeplaatste ambtenaar de bedoeling om de overeenkomst open te trekken naar andere landen. Die landen krijgen in de loop van de komende maanden een uitnodiging om deel uit te maken van de overeenkomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home