EU verplicht AI-ontwikkelaars om gebruikte data onder auteursrecht te vermelden

Ontwikkelaars moeten in de EU vanaf nu de databronnen kenbaar maken die worden gebruikt om AI te trainen, als er auteursrecht geldt op die data.

Wanneer ontwikkelaars werken aan artificiële intelligentie, hebben ze grote hoeveelheden data nodig om hun AI-modellen te trainen. Ze maken daarvoor steeds vaker gebruik van reeds bestaande data die online te vinden is. Heel wat van die informatie is echter beschermd door auteursrecht.

Dat gebeurde bijvoorbeeld bij ChatGPT, met zichtbare gevolgen. Die chatbot kan bijvoorbeeld een tekst afleveren, gebaseerd op werk van een bepaalde auteur. Daarom heeft de EU nu beslist dat ontwikkelaars in zulke gevallen moeten aangeven welke data ze exact hebben gebruikt.

Herziening AI-wet

De beslissing kreeg vorm in een addendum aan de AI-wet. Die Europese richtlijn in wording is één van de eersten in zijn soort, waarbij een overheid deze technologie voorziet van de nodige wetgeving. De initiële wettekst werd ruim twee jaar geleden opgesteld, maar er wordt nog steeds aan een finale tekst gesleuteld. Dat geeft deze nieuwe beslissing mooi aan.

lees ook

EU wil strenge regels voor AI: geen massa-surveillance, focus op transparantie

Een eerste voorstel was om alles waar copyright op geldt volledig te bannen voor gebruik in AI, maar dat werd afgewezen in het kader van transparantie. Fred Havemeyer, softwareanalist bij de Australische groep Macquarie, verklaarde aan Reuters dat de Europese aanpak tactvol is en dat het instituut zich op deze manier op de voorgrond plaatst wat betreft reglementeringen rond AI-technologie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home