Één op drie kmo’s verstuurt nog facturen met de post

boekhouding

Volgens Horus Software blijven papieren facturen belangrijk voor Belgische kmo’s. Word blijft een belangrijke tool om facturen op te maken.

In een onderzoek door Horus Software bij 452 Belgische kmo’s blijkt dat meer dan één Belgische kmo op de drie (36%) zijn facturen nog met de post verstuurt. Ook opvallend: nog eens één op de drie kleine tot middelgrote bedrijven maakt zijn facturen op in Word (37%). Op het vlak van elektronische facturatie doet Vlaanderen iets beter dan Brussel en Wallonië: slechts één op de vier (27%) kmo’s stuurt zijn facturen nog op met de post.

BelgiëVlaanderen
E-mail79,6%78,3%
De post35,8%27,3%
Facturatieprogramma27,9%28,1%
Vraag: Ik stuur mijn facturen op via…

De boekhouding is een krachtige tool om de financiële gezondheid van het bedrijf te controleren en te analyseren. Nochtans ziet 39 procent van de ondernemers het vandaag nog steeds als een kostenpost. Nog eens 18 procent beschouwt het als compleet nutteloos. Een ander opvallend cijfer: Belgische kmo’s spenderen gemiddeld zo’n 33 uren per maand aan administratieve taken voor de boekhouding.

“Een boekhouding bijhouden kost inderdaad tijd en geld, maar het laat je ook toe waardevolle inzichten te verwerven over je bedrijf. Vooral in economisch onzekere tijden is het goed om er extra bovenop te zitten. Het is dan ook opvallend vast te stellen uit het onderzoek dat bijna één bedrijfsleider op de vijf (19%) zijn cashflow niet begrijpt”, aldus Gunther Slaets, Verkoopdirecteur bij Horus Software.

Bedrijven ondersteunen

Voor de boekhouder is er dus een speciale rol weggelegd om de bedrijfsleider te ondersteunen en te adviseren. Nochtans geeft maar één leidinggevende op de twee (49%) aan financieel advies te krijgen van zijn accountant. Het merendeel van de boekhouders (86%) focust zich in eerste instantie op de btw-aangifte.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat zes bedrijfsleiders op de tien (59%) minder dan vier keer per jaar in gesprek gaan met hun boekhouder. “Ze zoeken belangrijke informatie liever op het internet, de krant of LinkedIn. Vaak hebben boekhouders geen tijd”, besluit Gunther Slaets.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home