Tot vijf gebruikers kunnen je iCloud-data inkijken na je overlijden in iOS 15.2

Apple Mac

Binnenkort zullen iCloud-gegevens niet langer ontoegankelijk blijven na het overlijden van een persoon. Het digitale erfenis-programma geeft gebruikers de mogelijkheid om tot vijf contacten aan te duiden.

Apple integreert een nieuw programma op iOS 15.2. Met het programma digitale erfenis kunnen Apple-gebruikers tot vijf contacten aanduiden die toegang krijgen tot je data en persoonlijke informatie in iCloud na je dood.

Minder complex

Enkel contacten die zelf een Apple-toestel in hun bezit hebben, kunnen toegang krijgen tot de gegevens. Eens de inhoud toegankelijk wordt, kunnen foto’s, documenten en aankopen worden ingekeken. Om deze toegang te krijgen, vraagt Apple een bewijs van overlijden en een toegangssleutel.

Hoewel Apple nog steeds een tastbaar bewijs verwacht, maakt het programma de zaken al een stuk minder complex. Momenteel staat in de gebruiksvoorwaarden van iCloud te lezen dat gegevens van een overledene nog steeds toebehoren aan de persoon. Zelfs een bezoek aan de rechtbank met een bewijsstuk van overlijden gaf geen garantie op toegang tot de gegevens.

Geen nieuw gegeven

Gebruikers van Google en socialemediaplatform Facebook, kunnen al langer een nauw contact. Op Google is het mogelijk om altijd gedeelten van accountgegevens met een vertrouweling te delen. Bij Facebook is dat enkel mogelijk na het overlijden, op het moment dat het account wordt omgezet naar herdenkingspagina.

Vanaf iOS 15.2 wordt het dus voor Apple-gebruikers ook mogelijk erfeniscontacten te kiezen. In de publieke bètaversie van iOS 15.2 is het nieuwe programma al te gebruiken. Het programma is ook beschikbaar op Mac, maar het is niet duidelijk welke versie van macOS vereist is.

Contact aanduiden

Om een erfeniscontact aan te duiden ga je op een iOS-toestel naar Settings, daar klik je op je naam > Wachtwoord en Beveiliging. Op een Mac ga je naar Instellingen > Apple ID > Wachtwoord en Beveiliging.

Onder erfeniscontact doorloop je gewoon de instructies. Het is mogelijk om iemand uit de familielijst aan te duiden of een contact te kiezen door een telefoonnummer of mailadres in te geven.

Bron: WWDC 2021

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home