Digitaal identiteitsbewijs goedgekeurd door Europees Parlement 

Het Europees Parlement heeft de invoering van het digitale identiteitsbewijs voor Europese burgers goedgekeurd. 

Op donderdag keurde het Parlement de verordening van het digitale identiteitsbewijs goed met 335 stemmen voor. Deze zogenoemde digitale wallet huisvest persoonlijke gegevens van alle EU-burgers. Van zodra de Raad van Ministers van de EU hun akkoord geven, wordt het in een wet gegoten. Het Europees Parlement benadrukt dat de invoering van het digitale identiteitsbewijs op vrijwillige basis gebruikt kan worden.  

Vrijwillig te gebruiken

Het digitaal identiteitsbewijs ofwel de digitale wallet huisvest jouw persoonlijke gegevens op één digitale plek. Burgers kunnen zich hiermee identificeren en kiezen welke persoonlijke gegevens ze willen delen (online en offline) met bedrijven en overheidsinstanties in de hele EU. Deze digitale oplossing is in het leven geroepen vanwege de steeds verdere digitalisering van verschillende openbare en particuliere diensten.  

lees ook

Baas over eigen data: Vlaamse datakluis komt dichterbij

Het Europees Parlement benadrukt dat de digitale wallet op vrijwillige basis gebruikt kan worden, en dat er geen sprake is van discriminatie t.o.v. mensen die er niet voor kiezen om de digitale wallet te gebruiken. Ze streven naar een inclusief digitaal systeem.  

De verordening kreeg op donderdag de meerderheid van de stemmen. Nu is het wachten op een akkoord van de Raad van Ministers voor het in een wet gegoten wordt.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home