Overeenkomst voor datatransfers tussen Europa en de VS vermoedelijk klaar in de lente

gebruikersgegevens

De EU en de VS komen dichter bij het sluiten van een overeenkomst voor datatransfers tussen de twee continenten. Als het komt tot een akkoord is er vervanging voor het arrest dat tenietgedaan werd door Schrems II.

Op de State of the Net conferentie in de VS hebben officiële vertegenwoordigers van de EU en de VS verteld dat ze geloven dicht bij een nieuw akkoord te zijn over het legaal uitwisselen van gegevens tussen de continenten. Voor 2020 bestond er een wettelijk kader om datatransfers mogelijk te maken, het Privacy Shield. In het Hof van Justitie van de EU vernietigde Schrems II het wettelijk kader.

Max Schrems

Het arrest kreeg de naam van de aanklager, Max Schrems. In 2020 werd het wettelijk kader overigens al voor de tweede maal vernietigd, wat de volledige naam verklaart. Het eerste wettelijk kader werd in 2015 tenietgedaan door Schrems I.

In beide gevallen klaagde Schrems praktijken van socialemediasite Facebook aan. Facebook haalt namelijk enorme winsten uit gebruikersdata. Gegevens van Europese inwoners worden voor die praktijken alleen gedeeld met Amerika.

Meta dreigt

Na anderhalf jaar is er nog geen nieuw wettelijk kader. Meta herinnerde Europa daar onlangs nog aan door te dreigen Europa te verlaten als een beslissing niet snel wordt genomen. Al kwam Zuckerberg wel snel terug op die uitspraak door te verzekeren dat Meta helemaal geen afscheid wil nemen van Europa.

lees ook

Meta schrapt mogelijk Facebook en Instagram in Europa door strikte privacyregels

Net daarvoor kwam er ook voor Google Analytics jammerlijk nieuws. Volgens de letter van de wet zou Google Analytics namelijk niet legaal te gebruiken zijn binnen de Europese Unie. De Oostenrijkse databeschermingsautoriteit kwam als eerste tot die conclusie. Uit het onderzoek bleek dat de data die Google Analytics naar de VS verzendt, onder de noemer persoonsgegevens valt. Persoonsgegevens uitwisselen met de VS mag momenteel niet volgens Europees recht, waardoor legitiem gebruik van Analytics op de helling komt te staan.

Onzekere omgeving

Op de conferentie melden vertegenwoordigers van beide continenten nu dat een overeenkomst er snel zal komen. “We erkennen absoluut dat er veel instabiliteit is geweest in de gegevensoverdracht en dat bedrijven momenteel in een onzekere omgeving opereren”, vertelt Alex Greenstein, Directeur van het Privacy Shield-programma.

Regelgevers voelen de druk om vaart te zetten achter de onderhandelingen. De overeenkomst zal dan ook zo snel mogelijk worden afgesloten, benadrukt Greenstein: “Wij en onze partners in Europa proberen deze onderhandelingen zo snel mogelijk af te ronden. We erkennen dat dit gevolgen heeft voor Amerikaanse bedrijven, maar ook voor Europese bedrijven.”

Sean Heater, senior VP of regulatory affairs voor de Amerikaanse Kamer van Koophandel, plakte een tijdframe op de situatie en schat dat het nieuwe wettelijke kader er zal zijn in de lente. Hij geeft daarbij wel aan dat hij niet aan de onderhandelingen deelneemt. Maar hij is ervan overtuigd dat het conflict in Oekraïne de onderhandelingen versnelt en durft het tijdschema dus toch met zekerheid te zeggen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home