Databricks lanceert AI-BI-specialist

databricks microsoft openai

Databricks introduceert Databricks AI/BI. Dat is een AI-gedreven oplossing op het dataplatform van het bedrijf die business intelligence toegankelijk maakt via een chatbot en eenvoudige visualisaties.

Databricks lanceert Databricks AI/BI. De vlag dekt de lading: de drie componenten waaruit de naam van de oplossing bestaat, verklappen wat ze doet.

We beginnen bij de BI: de nieuwe tool is een Business Intelligence-oplossing, die antwoorden op zakelijke vragen op basis van bedrijfsdata naar de voorgrond brengt. Denk aan data over verkoop, omzet of klantverloop.

Vervolgens valt AI op. Waar klassieke BI-oplossingen met dashboards werken, doorgaans in elkaar gebokst door analisten, vertrouwt deze tool op kunstmatige intelligentie. Zakelijke gebruikers kunnen hun vraag in mensentaal stellen, waarna Databricks AI/BI een antwoord op maat levert, inclusief visualisering.

Tot slot is Databricks meer dan een merknaam: het hele systeem zit geïntegreerd in het Databricks-platform en de Databricks Unity Catalog, Bedrijfsdata liggen aan de basis van de capaciteiten van Databricks AI/BI, maar je hoeft je geen zorgen te maken over beheer en rechten. Al het beleid met betrekking op de data ingesteld door beheerders, blijft gelden in de context van de AI-BI-oplossing. Gegevens worden dus niet gekopieerd.

Diepe integratie

Databricks hamert erop dat het niet gewoon AI op zijn dataplatform heeft geplakt. Het hele AI/BI-systeem zit dicht geïntegreerd in Databricks zelf, en maakt gebruik van een hele waaier aan agents om vragen in natuurlijke taal te vertalen naar antwoorden. Zo bestaat Databricks AI/BI uit subsystemen om respectievelijk de vraag te interpreteren, SQL-code te genereren, uitleg in mensentaal te voorzien, data te visualiseren en het resultaat te valideren.

Voor de gebruiker heeft Databricks AI/BI twee gezichten. De eerste interface bestaat uit AI/BI-dashboards. Deze interface lijkt het meest op die van een klassieke BI-oplossing en biedt low-code oplossingen om nieuwe dashboards te bouwen. Hier vind je nog steeds antwoorden op vooraf gedefinieerde vragen.

De tweede interface is AI/BI Genie. Dat is een conversationele tool waar je in natuurlijke taal vragen aan kan stellen. Genie is de grootste innovatie, en is volgens Databricks een belangrijke stap richting echte zelfbedienings-BI.

Snowflake achterna

Krijg je dèja-vu? Dat kan. Databricks gaat met zijn oplossing Snowflake achterna. Databricks AI/BI heeft in functionaliteit veel weg van Cortex Analyst en Cortex Search. Grote concurrent Snowflake kondigde die oplossing vorige week aan in het Moscone Center in San Francisco, waar Databricks vandaag zijn conferentie houdt.

lees ook

AI-data-analist en met SQL-diploma en PDF-chatbot: Snowflake Cortex Analyst en Search

Beide partijen hameren op dezelfde zaken. Met name de integratie van AI staat centraal, in contrast met een oplossing die naast het bestaande aanbod zou leven. Ook de manier waarop de AI met data omgaat, is belangrijk, met beheersregels die van toepassing blijven in de AI-context.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home