Database-maker Couchbase stapt naar de beurs

Couchbase

Couchbase, het bedrijf achter de gelijknamige enterprise database, stapt naar de beurs. Dat maakt het bedrijf bekend door het papierwerk voor zijn beursgang openbaar te maken. Couchbase heeft meer dan 500 klanten, waaronder grote namen als Nasdaq zelf, Expedia Group en Intuit. 

In het fiscale jaar 2021 behaalde Couchbase een omzet van 103,3 miljoen dollar, een stijging van 25% ten opzichte van een jaar eerder. Het grootste deel van de omzet is afkomstig van de enterprise database. 

De database, genaamd Couchbase Server, heeft een groot aantal functies die het mogelijk maken om taken uit te voeren waar je normaal verschillende systemen voor nodig hebt. Vanwege de brede set aan functies kan Couchbase Server meerdere losse systemen vervangen en werkzaamheden vereenvoudigen. 

Wat kun je met Couchbase Server?

Couchbase Server kan dienen als een snelle cache die de meest gebruikte bestanden van een organisatie bewaart en snel kan laden. Ook bevat de Couchbase Server een NoSQL store, waardoor het gebruikt kan worden als een repository voor tekst en ongestructureerde data. Verder heeft Couchbase functies waarmee je gestructureerde bestanden zoals overzichten van klanten kunt opslaan naast de ongestructureerde data. 

Volgens Couchbase zorgt de alles-in-een-functie ervoor dat bedrijven minder uit hoeven te geven aan het beheer van hun databases. Daarbij beweert Couchbase het werk van ontwikkelaars makkelijker te maken doordat ze minder backend-systemen nodig hebben. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de totale kosten van de database lager zijn dan die van concurrerende databases, beweert Couchbase. 

Vorig jaar introduceerde Couchbase een beheerde cloud-based versie van zijn database genaamd Couchbase Cloud. Dankzij deze dienst zijn veel nieuwe bedrijven de Couchbase database gaan gebruiken en steeg de omzet met 21%. 

Strategie voor de toekomst

De strategie van Couchbase is er vooral op gericht dat bedrijven voor een groot deel afhankelijk worden van de Couchbase database voor één project. Vervolgens breiden organisaties hun Couchbase-toepassing ook uit naar andere projecten. “Ons platform maakt het makkelijk voor enterprises om te beginnen met Couchbase en na verloop van tijd kunnen we ook de mission-critical applicaties overzetten naar de database”, legt Couchbase uit in zijn beursintroductie

De cijfers laten duidelijk zien dat Couchbase zijn grootste deals op deze manier binnenhaalt. Zo verhoogden de 23 grootste klanten (die meer dan 1 miljoen dollar per jaar betalen voor hun databases) hun bestedingen aan Couchbase gemiddeld 29 keer sinds ze oorspronkelijk begonnen met de dienst. 

In het papierwerk voor zijn beursintroductie laat Couchbase alvast zien wat zijn plannen voor de toekomst zijn. De roadmap van het bedrijf legt vooral nadruk op de cloud. “In de tweede helft van het fiscale jaar 2022 willen we virtual private cloud-verbeteringen doorvoeren en in fiscaal 2023 verwachten we dat Couchbase Cloud beschikbaar is voor alle grote cloudaanbieders”, legt Couchbase uit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home