‘Content gegenereerd door AI moet label krijgen’

Europees Commissaris Vera Jourova pleit voor een label voor content gegenereerd door AI. Dat moet helpen om desinformatie tegen te gaan.

Europees vice-president Vera Jourova (Tsjechië – S&D) wil dat content die door AI wordt gegenereerd, een label meekrijgt. Ze kijkt daarvoor in eerste instantie naar bedrijven zoals Google, Microsoft en Meta. Die hebben hun handtekening gezet onder de gedragscode van de EU rond desinformatie.

In het kader daarvan verwacht Jourova dat de bedrijven in de loop van volgende maand mechanismen uitrollen om problemen voor te zijn. Enerzijds moeten technologieën zoals Bard, Bingchat en ChatGPT beveiligd worden tegen misbruik, anderzijds moet technologie ervoor zorgen dat content door AI gemaakt, herkenbaar is voor gebruikers.

Roeien met de riemen…

Met de snelle opkomst van AI-technologie probeert de EU een wettelijk kader op te stellen, maar dat zal ook in het beste geval nog even op zich laten wachten. In afwachting van de uitrol van de AI Act probeert Jourova nu met bestaande regels om bedrijven enige verantwoordelijkheidszin aan te praten.

Grote afwezige in heel het verhaal is Twitter, dat zich pas heeft gedistantieerd van de Europese gedragscode. “Door dat te doen, heeft Twitter veel aandacht naar zich toegetrokken rond zijn acties en conformiteit met Europese wetten. Twitter zal dringend en gedetailleerd in het oog worden gehouden”, zegt ze daarover.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home