Slechts 5% van Belgische bedrijven heeft AI geïntegreerd in processen

Het management denkt nauwelijks dat AI mensen volledig zal vervangen, maar de angst is veel groter onder IT-personeel zelf.

Integrator Insight heeft 150 Belgische bedrijven bevraagd rond hun vooruitgang in AI. De bevindingen laten zien dat 77 procent van de organisaties reeds AI-tools gebruikt, maar slechts 5 procent deze geïntegreerd heeft in de bedrijfsprocessen.

Geen verrassing: ChatGPT blijkt de meest gebruikte Gen AI-tool te zijn (44%), Microsoft Copilot komt op de tweede plaats (27,6%). Hierdoor neemt het risico op ‘shadow-IT’ toe. Wanneer medewerkers open AI-toepassingen zoals ChatGPT gebruiken, kunnen ze onbedoeld gevoelige gegevens delen met een publieke database. Daarom moeten bedrijven AI echt wel integreren in hun processen en mensen toegang geven goed beveiligde oplossingen.

Gaat AI mensen vervangen?

Een andere vaststelling uit de bevraging is dat 6 op de 10 respondenten verwachten dat AI wel degelijk mensen zal vervangen. Hoewel het management nauwelijks denken dat AI mensen volledig zal vervangen, is deze angst veel groter onder IT-personeel zelf.

“Uiteindelijk verandert AI de manier waarop we werken en zal het sommige taken of aspecten van onze jobs overnemen, maar mensen leveren nog steeds de gegevens en nemen uiteindelijk de beslissingen”, aldus Insight.

De top 5 van de voordelen van AI worden als volgt gedefinieerd: verhoogde productiviteit (24,7%), voorspellende analyses (16,7%), verbeteren van de werknemerservaring (12%) en betere besluitvorming én kostenbesparingen (elk 10,7%) sluiten de rij.

Daarnaast benoemt 30,7% procent het beheer van risico’s van derden als een grote zorg. Een gebrek aan bewustzijn en training wordt door 26,7 procent van de respondenten genoemd als een uitdaging, terwijl 24 procent een gebrek aan interne expertise ervaart. Tot slot noemt één op vijf respondenten complexe regels als een belangrijk probleem.

Meer over AI weten? Bekijk onze AI-themapagina met video en drie uitgebreide stukken waarin we ons verdiepen in de uitdagingen om met AI te werken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home