85 procent van bedrijfsleiders zou beslissingen toevertrouwen aan machines

robot

De overvloed van data bezorgt bedrijfsleiders stress bij het nemen van belangrijke bedrijfsbeslissingen. Bijna negen op tien zou de verantwoordelijkheid willen doorschuiven naar een machine.

Data is de sleutel tot bedrijfssucces. Deze stelling hoor je vandaag de dag alsmaar vaker, maar in de praktijk is het allemaal niet zo eenvoudig. Oracle ondervraagde 14.000 bedrijfsleider en werknemers over hoe zij en hun organisatie met data omspringen. De studie brengt aan het licht dat een overvloed aan data beslissingsnemers vooral stress bezorgt.

Beslissingsangst

Drie op vier bedrijfsleiders haalt aan dat ze ‘gebombardeerd’ worden met data bij het nemen van beslissingen. Maar het verzamelen van de data en bepalen welke bronnen betrouwbaar zijn, vraagt veel tijd en inspanningen. Ook bij het analyseren van de data loopt het vaak mis. Zo haalt 74 procent aan dat de datavisualisaties die ze krijgen voorgeschoteld vaak niet relevant zijn voor de beslissing die moet worden genomen, 77 procent vindt data enkel behulpzaam voor datawetenschappers.

lees ook

Breng je data tot leven: aan de slag met datavisualisatie

Het onvermogen om efficiënt met data te werken, heeft ook gevolgen voor het welzijn van leidinggevenden. Zes op tien wordt dagelijks geconfronteerd met een dilemma waarbij ze niet weten welke beslissing ze moeten maken. 71 procent stelt beslissingen uit omdat ze zich overweldigd voelen door data en 87 procent voelt stress omdat ze twijfelen over beslissingen die ze in de voorbije twaalf maanden maakten.

De meest opvallende statistiek uit het onderzoek is wellicht dat 85 procent van de bedrijfsleiders belangrijke beslissingen waar veel data bij komt kijken, zou toevertrouwen aan een machine. Worden bedrijven binnenkort gerund door AI?

Vertrouwen in data

Desondanks blijft het vertrouwen in data wel groot. Bijna alle respondenten geloven dat data hen helpt om betere beslissingen te nemen rond HR, financiën, supply chain en de klantenbeleving. Ook komen datagedreven bedrijven als meer betrouwbaar en succesvol over. Het volledige rapport van Oracle kan je hier downloaden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home