‘API-gestuurde infrastructuur einddoel modernisering datacenters’

datacenter API

“Een application programming interface (API)-gestuurde infrastructuur is een van de betere manieren om datacenters te moderniseren. Een software gedefinieerde infrastructuur en softwaregedefinieerde datacentertechnologieën ontlast de automatiseringstool”, aldus Paul Delory, analist bij Gartner.

“Als een gebruiker actief is in de public cloud heeft deze al een API-gestuurde infrastructuur, omdat Amazon, of Microsoft, of Google dit al hebben gebouwd. Gebruikers kunnen gebruik maken van een opslag-API, waardoor ze bijvoorbeeld kunnen zeggen ‘geef me alsjeblieft 500 gigabytes aan opslagruimte, wat dan ook gewoon gebeurt”, vertelt Delory tijdens VMworld 2018 in een reactie aan TechRepublic. Volgens Delory zijn de handelingen in een datacenter om dit te realiseren vrij complex, maar dat is niet iets waar je als gebruiker van een dienst mee lastig gevallen zou mogen worden.

Van cloud tot edge

Het doel achter de opkomst van door Software Defined Infrastructure (SDI) en Software Defined Datacenter  (SDDC) is volgens de analist dan ook om tot API-gestuurde infrastructuren binnen datacenters te komen. “We zien dat SDI-en SDDC-platformen steeds verder worden uitgebreid. Dat is een heel aantrekkelijk model, het idee dat je een API-gestuurde infrastructuur van cloud tot edge hebt.”

Hoewel ook raamwerken als OpenStack volgens Delory hetzelfde doel bereiken en tools als bijvoorbeeld Ansible en Puppet gebruikt kunnen worden om bestaande infrastructuur-apparaten te orkestreren, ziet hij de naar eigen zeggen kant-en klare oplossing van een SDI en SDDC als meest waardevol.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home