Belgisch onderzoek gebruikt AI om smaak van bier te verbeteren

bier

Hoe kan met de hulp van AI-analyse de smaak en populariteit van bier verbeterd worden? Een grootschalig Belgisch onderzoek liet AI los op 250 bieren.

Geen land waar men de smaak van bier zo serieus neemt als in België. Onderzoekers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie hebben een AI-model 250 bieren laten proeven. De opzet van het onderzoek was om aan de hand van een analyse van chemische en niet-chemische gegevens te voorspellen hoe de smaak van een bier kan voorspeld én verbeterd worden. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De onderzoekers maakten voor ieder bier een gedetailleerde beschrijving van de chemische samenstelling. Vervolgens verzamelden ze ook de meningen van een testpanel van vijftien bierliefhebbers en 180.000 internetreviews. Op al die gegevens werden vervolgens gespecialiseerde AI-modellen losgelaten.

Over smaak valt niet te twisten

Bier brouwen is een chemisch proces, maar de chemische samenstelling is maar één van de factoren die bepalen of een bier in de smaak valt. Omstandigheden zoals de temperatuur waarin het bier bewaard en geserveerd wordt of hoelang het bier al in de kelder staat, hebben invloed op de smaak. Smaak is natuurlijk ook een persoonlijke kwestie. Die optelsom maakt het voor brouwers moeilijk om te voorspellen hoe goed een nieuw bier zal scoren.

De AI-modellen bleek toch aardig goed zijn in te voorspellen of het testpanel een bier zou lusten. In een volgende stap werd onderzocht of de modellen ook suggesties konden doen om de smaak van een bier te verbeteren. Ze voegden enkele aroma’s toe die volgens de AI het bier lekkerder zouden doen smaken. Wat blijkt: het testpanel gaf het ‘nieuwe’ bier een betere beoordeling.

Kevin Verstrepen, onderzoeker aan de KU Leuven, gelooft dat het onderzoek een goed startpunt kan zijn om beter alcoholvrij bier te produceren. “Met ons model zijn we er al in geslaagd om een cocktail van natuurlijke aroma’-verbindingen’s te creëren die de smaak en geur van alcohol nabootsen, zonder het risico van een kater”, zegt hij aan VRT NWS.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home