Nieuwe ‘AI-doodscalculator’ voorspelt je levensduur

Deense onderzoekers ontwikkelden een LLM dat de verwachte levensduur van mensen, met een nauwkeurigheid van 78 procent, kan voorspellen op basis van belangrijke levensgebeurtenissen.

AI biedt antwoorden op veel vragen, maar dit nieuwe AI-model biedt toch een antwoord op een griezelige vraag. Het nieuwe LLM Life2Vec zou met een nauwkeurigheid van 78 procent de levensduur van mensen kunnen bepalen, dat beweren onderzoekers van de Deense Technische Universiteit. Het model analyseert hiervoor belangrijke levensgebeurtenissen en kan hiermee de gezondheidssector helpen door bepaalde ziektes tijdig op te sporen.

Life2Vec-tool

De Life2Vec-tool, ook wel de iets lugubere ‘AI-doodscalculator’ genoemd, is een LLM dat de levensduur van mensen kan bepalen met een nauwkeurigheid  van 78 procent. Dit model is gebaseerd op een transformatormodel dat vergelijkbaar is met het model dat gebruikt werd om ChatGPT te trainen.

In plaats van tekst gebaseerde gegevens te verwerken, gebruikt de Life2Vec-tool levensgebeurtenissen als data. Deze belangrijke levensgebeurtenissen zijn bijvoorbeeld iemands medische achtergrond, opleiding, baan, inkomen en huwelijksstatus. Het model werd getest op basis van een dataset die de hele bevolking van Denemarken weerspiegelt.

Maatschappelijk relevant of ethisch onverantwoord?

Het model zou volgens de onderzoekers een stap vooruit zijn op gebied van voorspellende analyses en transformatieve toepassingen in de gezondheidszorg. Hiermee zouden bepaalde ziektes sneller opgespoord kunnen worden.

lees ook

EU bereikt (nog maar eens) akkoord over AI-wetgeving

De Deense onderzoekers willen met dit model het begrip van belangrijke gebeurtenissen in mensenlevens vergroten door een breed scala aan gegevens te analyseren. Of de tool beschikbaar wordt voor het publiek is nog niet duidelijk, al kan je jezelf de vraag stellen of je dit überhaupt wil weten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home