AI Alliance is geboren: samen naar open AI, zonder OpenAI

meta

Meta en IBM slaan de handen in elkaar en richten de AI Alliance op. Hiermee willen de bedrijven artificiële intelligentie (AI) op een veilige en transparante manier laten evolueren met een focus op open AI-modellen.

AI blijft zich in razendsnel tempo ontwikkelen waardoor de veiligheid ervan in vraag wordt gesteld. Meta en IBM willen een open AI-model creëren, zodat veilige en verantwoorde AI gewaarborgd blijft. Vijftig grote spelers in de AI-wereld hebben zich reeds aangesloten.

Het doel van de AI Alliance

De AI Alliance heeft een duidelijk doel vooropgesteld, deze luidt als volgt: “De bevordering van een open gemeenschap en het in staat stellen van ontwikkelaars en onderzoekers om verantwoorde innovatie in AI te versnellen, terwijl wetenschappelijke nauwkeurigheid, vertrouwen, veiligheid, beveiliging, diversiteit en economisch concurrentievermogen worden gewaarborgd.”

De exponentiële groei van AI creëert heel wat bezorgdheid rond de veiligheid ervan aangezien er weinig tot geen regelgeving over bestaat. Meta en IBM streven ernaar om met alle partners van de AI Alliance samen te werken aan open AI-modellen. Op die manier hebben meer mensen toegang tot de voordelen van AI en kan de technologie op een veilige en transparante manier verder ontwikkelen. Daarnaast ligt de focus ook op de educatieve kant. Het publiek en beleidsmakers moeten op een correcte manier geïnformeerd worden over de vele facetten van AI.

Deze bedrijven sloten zich al aan

Wereldwijd hebben meer dan vijftig organisaties en onderwijsinstellingen zich aangesloten bij de AI Alliance. Tot deze toonaangevende leden behoren o.a. Intel, Dell, NASA, Cleveland Clinic en Yale University. Vanuit Europa zien we maar weinig deelnemers, waaronder wel het CERN en TU Munich. Opvallend is dat de grote oprichter van ChatGPT, OpenAI, niet tot deze groep behoort.

Bovendien trapt de AI Alliance een beetje een open deur in. De zorgen rond AI zijn al breed besproken en heel wat onderzoek gebeurt nu al op een open en transparante manier. Daardoor bestaan er op dit moment al een heleboel opensource-modellen.

De verdienste van de nieuwe organisatie is wel dat ze ontwikkelaars en onderzoeksinstellingen samenbrengt. Dat kan de open ontwikkeling van AI alleen maar stimuleren. Een gezamenlijk front tegenover de OpenAI’s van deze wereld, lijkt bovendien een goede zaak. De vraag is alleen of Meta de geloofwaardigheid heeft om zo’n project gebouwd rond transparantie en open waarden een gezicht te geven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home